Slovenija
52 ogledov

Romi so na naši strani

Duško Brajdič in Silvo Mesojedec odločno nasprotujeta širitvam romskih naselij. Žurnal24 main
Regijska civilna iniciativa na Dolenjskem bo odločno nasprotovala širitvam romskih naselij.
 

Župana so izključili

Spremenil se je. Član Regijske civilne iniciative je bil tudi novomeški župan Alojz Muhič, še iz časov predsedovanja krajevni skupnosti Birčna vas, kjer se tudi soočajo z romsko problematiko. “Po izvolitvi za župana je začel delovati v nasprotju s svojim prejšnjim prepričanjem, zato smo ga izključili iz svoje sredine. Pred tem smo ga povabili, da bi svoje novo mišljenje pojasnil, a se ni odzval,” pove Mesojedec.

“Če bo prišlo do protestnih shodov, bodo z nami tudi Romi, tako tisti, ki nasprotujejo širitvi Poganškega vrha, kot tisti iz Žabjaka, ki si želijo ven iz naselja, pa jim nihče ne pomaga na drugačno pot,” pravi Silvo Mesojedec iz Regijske civilne iniciative. Še preden pa bi svoje nasprotovanje pokazali na ulicah, se nameravajo v letošnjem prvem polletju sestati s predsednikom države, predsednikom vlade, ministri za delo, za okolje in prostor, za gospodarstvo, za finance ter ministrom za šolstvo. “Ta ministrstva so tista, ki bi morala sestaviti program reševanja romskih težav. Do zdaj je strategija države, da se urejajo naselja, nima pa drugih programov, ki bi pripomogli k socializaciji in napredku,” še pove Mesojedec.

Posavci in Belokranjci
“V Regijski civilni iniciativi vseskozi nasprotujemo širitvam romskih rezervatov v naši okolici, kar predvideva tudi novi občinski prostorski načrt,” pove Tomaž Kumer, predsednik KS Bučna vas, v kateri je največje slovensko romsko naselje Brezje oziroma Žabjak. Kot dodaja, imajo podobne težave tudi drugje, zato so v Regijski civilni iniciativi poleg novomeških še predstavniki iz občin Škocjan, Semič, Trebnje, Ivančna Gorica, Šentjernej in Krško. Pričakujejo, da se jim bodo pridružili tudi predstavniki drugih krajev, kjer živijo Romi.

 

13

romskih družin, kolikor jih je na Poganškem vrhu, si novih sovaščanov ne želi.

Poganški vrh bi širili
“Novi prostorski načrt novomeške občine predvideva tudi širitev romskega naselja Poganški vrh, kjer trenutno živi nekaj manj kot sto Romov. Tu naj bi naselili Rome, ki zdaj prebivajo na Grabnu in na Otočcu. Krajani Gotne vasi in tudi Romi, ki v tem naselju živijo, širitvi odločno nasprotujemo,” pravi Matjaž Zaman iz sveta KS Gotna vas. Kot so povedali na Mestni občini, je širitev tega romskega naselja res predvidena, sicer v manjšem obsegu, kot je bilo to načrtovano ob prvi javni razgrnitvi načrta. “Že moj ded ni dovolil, da bi se naselje širilo in tudi jaz ne bom. Že trideset let govorim, da več ko je Romov na kupu, več je težav. Romi smo se med sabo že zmenili, da se v naše naselje ne bo nihče preselil. In o tem sem tudi prepričan,” sklene Duško Brajdič, glava naselja Poganški vrh.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.