Slovenija
40 ogledov

"Romi so razvajeni"

(Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Novomeška civilna pobuda za reševanje romske problematike je kritična do poročila Amnesty International (AI) glede neustreznih bivalnih razmer Romov v Sloveniji, saj naj bi to blatilo Slovenijo.

Po besedah Silva Mesojedca iz Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike je poročilo neverodostojno in zavajajoče. Kot je dejal, naj bi AI zadnje letno poročilo prepisal iz poročil prejšnjih let.

Mesojedec je dejal, da imajo Romi v Sloveniji vrsto pravic, ki jih po njegovem spretno izkoriščajo.

Še so vasi brez vode
Pri opozarjanju AI glede pomanjkanja dostopa do vode, kanalizacije in elektrike je poudaril, da so v Sloveniji še vasi, ki vsega naštetega prav tako nimajo, pa kljub temu tamkajšnji otroci – čisti in urejeni – redno obiskujejo šolo in jo izdelajo.

Romski otroci so po njegovem pogosto "vzvod za izsiljevanje po še večjih sredstvih". Romi so si tudi nezakonita naselja, v katerih živijo, postavili sami, AI pa jim glede tega daje potuho, je menil predsednik pobudnikov.

"AI pravzaprav poziva k večnemu dajanju neke pomoči, kar se je skozi vsa ta leta pokazalo kot slaba stran, Romi pa so pravzaprav razvajeni," je vnovič poudaril. Izpostavil je tudi podatek, da je bilo leta 1985 v novomeškem romskem naselju približno sto Romov, takrat pa jih je bilo med njimi več zaposlenih kot danes, ko jih je tam skoraj 700.

"Prispevek AI je negativen"
Prispevek AI k reševanju romske problematike je označil za negativnega, omenjeno organizacijo pa opozoril, da je čas, da ta spozna, kako s takšnimi poročili škodi tako Romom kot drugim prebivalcem Slovenije.

Na junijski seji novomeškega občinskega sveta bodo predstavili celovit predlog dolgoročne rešitve romske problematike vključno z rešitvijo vprašanj, povezanih z romskim naseljem Žabjak. "Predlog bi moral biti tak, da bo sprejemljiv za vse, lahko pa bo tudi vzorčni primer reševanja romske problematike v Sloveniji," je napovedal.

Kot je povzel, so glede reševanja omenjene problematike vsi v državi in na novomeški občini brez zamisli in vsi stremijo k legalizaciji "romskega rezervata v Žabjaku" ter njegovi širitvi, država pa tudi Romom ponuja več kot drugim državljanom, je še povedal Mesojedec.

Komentarjev 1
  • zic 22:46 22.julij 2011.

    matr jim, saj imajo več pravic kot dolžnosti...lenobe ene umazane...noben neb delau, kradejo pa k srake...