Slovenija
25 ogledov

Romi zahtevajo spremembo zakona

null Žurnal24 main
Romi so včeraj izvolili sedem predstavnikov v Svet romske skupnosti. Želijo si spremembe 10. člena zakona o Romih in upajo, da bodo v novi sestavi sodelovali bolje kot prej.

"Lahko samo ugibamo, kako bo. Če bodo člani nadaljevali s takšnimi dejanji kot v preteklosti, bo to zelo težaven mandat. Če pa bodo dosegli dogovor in bo vsak delal, bo delo lahko potekalo normalno," nam je na vprašanje, ali lahko z novo sestavo sveta pričakujemo boljše delo, odgovoril Jože Horvat Muc, ki je s funkcije predsednika Sveta romske skupnosti (SRS) odstopil februarja lani. Od takrat dalje funkcijo predsednika izvršuje Marjan Drvarič – v četrtek bo po pričakovanjih tudi uradno nastopil funkcijo.

"Svet je gospoda Drvariča že lani izvolil, a z lokalnimi volitvami se je njemu mandat iztekel tako kot tudi vsem drugim članom sveta. Od takrat pa do četrtka, ko bodo volitve, torej opravlja le funkcijo vršilca dolžnosti," nam še pojasni Horvat Muc.

Na včerajšnjih volitvah (ki so jih morali ponoviti, ker je bila decembra volilna udeležba premajhna) so bili sicer izvoljeni Moran Jurkovič, Matija Hočevar, Matjaž Hudorovac, Damjan Hrvat, Verona Ratko, Darko Rudaš in Jožef Horvat, sicer vsi člani Foruma romskih svetnikov.

Od Lukšiča pričakujejo izpolnitev obljube

Forum se že dolgo zavzema za spremembo zakona o Romih. 10. člen namreč določa, da od 21 članov SRS 13 članov imenuje Zveza Romov Slovenije, sedem pa se jih voli izmed predstavnikov romskih svetnikov. Ker tako lahko zveza vedno preglasuje ostalo sedmerico, zahtevajo spremembe. Te jim je minister za šolstvo Igor Lukšič oziroma komisija za zaščito romske skupnosti pred časom že obljubil(a) – spremembo zakonodaje so pogojevali ravno z izvedbo teh volitev. V četrtek bodo sicer na konstitutivni seji izvolili še predsednika in druge organe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.