Slovenija
156 ogledov

Rominja v policijo za boljše sodelovanje

Nataša Brajdič Slivšek (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Nataša Brajdič Slivšek. Rominja, ki je pred leti postala policistka. Je tudi glavna junakinja filma o delu policije v romskih skupnostih, ki bo na ogled popoldne v Tacnu.

31-letna Nataša Brajdič Slivšek se je rodila v Brežicah, odraščala pa v Drnovem. Končala je trgovsko šolo in nato za nekaj let odšla delat v Švico. Ko se je vrnila domov, je začela policiji predavati romski jezik in kulturo. Dobila je možnost zaposlitve in jo zgrabila z obema rokama. Je tudi glavna junakinja dokumentarnega filma o delu policije v romskih skupnostih.

"Na srečo imam starše, ki mi stojijo ob strani in me spodbujajo. Za to sem jima iskreno hvaležna. Ponosna sem tudi, da danes na ogled filma pride moj oče, ki sicer ne hodi na take stvari. Sicer pa moje delo zdaj pri policiji ni nič drugačno kot prej, edina razlika je, da imam zdaj uniformo. Z romsko tematiko pa sem se začela ukvarjati že pri 15 letih in to je še danes moje področje – ne le služba, temveč tudi zasebno življenje. Poročena nisem z Romom, starše imam v romskem naselju in to je takšna zanimiva kombinacija," nam pove in doda, da jo Romi zelo dobro sprejemajo tudi, če jih obišče v policijski uniformi.

Strah nas je neznanega
Na vprašanje, kako ocenjuje delo policije v romskih naseljih in ali drži, da si številni policisti v naselja niti ne upajo, odgovarja: "Ljudje imajo po navadi odpor do nepoznanih stvari ali ljudi. Na mojem primeru jim poskušamo iz prve roke pokazati romsko kulturo, običaje, pristop do romske skupnosti."

Rezerve v izobraževanju
Meni, da bi lahko za spoštovanje pravic Romov bolje poskrbeli. "Mislim, da bi se na tem področju lahko naredilo še več, predvsem v izobraževanju in zaposlovanju." Tudi sama je morala preskočiti marsikatero oviro na svoji poti in njene izkušnje pri vključevanju v družbo niso bile vedo najboljše. "Odraščala sem v romskem naselju in tudi kot učenka sem se morala malo bolj potruditi," se spominja pred predstavitvijo dokumentarnega filma.

Policijska akademija Tacen namreč ob svetovnem dnevu človekovih pravic pripravlja ogled filma o delu policije v romskih skupnostih, s katerim bodo poskušali pokazati, da ozaveščanje prebivalcev romskih naselij o varnostnih vprašanjih poteka na nekoliko drugačen način, na primer z delavnicami za otroke. Film prikazuje tudi zgodbo Brajdič Slivškove, ki zdaj kot policistka uspešno nadaljuje svoja prizadevanja za pravice romskih žensk in otrok. Režiserka filma je mlada Rominja, sicer še dijakinja. Po ogledu filma bosta gledalce nagovorili ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.