Slovenija
79 ogledov

Romska gostilna pred odprtjem

romska restavracija maribor
1/4
Tanja Klajnščak
Po dveh mesecih obnavljanja nared za odprtje. Slovesnost bo trajala tri dni.

Potem ko je Združenje Epeka z združenjem romskega društva Romano Pralipe Maribor avgusta 2012 pridobilo projekt z naslovom Romska restavracija – Romani kafenava, bo ta konec tedna končno zaživela. Bivša picerija Ču Ču na Gorkega 34 v Mariboru tako po novem nosi napis Romani Kafenava. 

"Dela smo začeli februarja. Dolgo smo potrebovali, da smo dobili vse potrebne dokumente in zadostili pogojem zavoda za varstvo kulturne dediščine. Po dveh mesecih trdega dela ob pomoči romske skupnosti smo dosegli, da smo danes končno tukaj," je povedal predsednik združenja Epeka Štefan Simončič.

Tridnevna slovesnost  

Z začetkom v petek, 11. aprila, bodo do nedelje praznovali odprtje prve romske gostilne v Sloveniji. "12. aprila bomo skupaj praznovali svetovni dan Romov in tudi odprtje gostilne Romani Kafenava," pravi predsednik romskega društva Romano Pralipe, Fatmir Bečiri

V petek, 11. aprila, bo na terasi Romske gostilne predstavitev socialnega podjetništva, zvečer pa sledi odprtje razstave romskih fotografij. V soboto bo osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu Romov in uradno odprtje gostilne. Ob nastopu trubačev iz Makedonije bo ob 21. uri tudi koncert Harri Stoyka. V nedeljo se tridnevna slovesnost ob odprtju zaključi z otroško delavnico romske kuhinje in romsko glasbo popoldne. 

Zaposlovanje uspešno

V Sloveniji so Romi ranljiva skupina na področju zaposlovanja. Veliko jih je dolgotrajno brezposelnih – v Sloveniji ta številka dosega kar 97 odstotkov. Projekt spodbujanja socialnega podjetništva je tako po besedah Simončiča uspešen. "Na začetku smo imeli v načrtu zaposlitev petih ljudi, s sodelovanjem zavoda za zaposlovanje pa smo številko dvignili na 15. Vodja gostilne, ki ni Rom, šest kuharjev, šest natakarjev in dve osebi, ki bosta delali na žaru," pojasnjuje Simončič. 

Leta 2015 samostojni

Zdaj se za projekt začenja ključni del. To je vsakodnevno delovanje restavracije. "Ker je bila večina zaposlenih dolgotrajno brezposelna, je eden izmed možnih problemov romske gostilne, da bo kader ostal. Njihova kultura je drugačna, niso vajeni dela," razlaga Simončič. Bečiri je ob tem zagotovil, da se bodo trudili za uspešnost romske gostilne. Simončič je dodal: "Verjamemo, da bomo po projektu in financiranju, ki se izteče avgusta leta 2015, delovali še naprej."

Anonimne prijave zgodovina

Ob začetku obnavljanja objekta na Gorkega so imeli nekaj težav z okoliškimi prebivalci. Anonimne prijave so prihajale iz vseh koncev, inšpektorji pred pragom so se menjavali, pa vendar so uspešno premostili tudi to oviro. "Romi pozabimo, gremo naprej. Vsi so vabljeni k nam, vsi so dobrodošli. Življenje gre naprej, mi pa z njim," je dejal Bečiri. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.