Slovenija
40 ogledov

Romski svet razpada

Bojan Tudija (Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Bojan Tudija. Zapušča zvezo Romov in svet romske skupnosti. Za občinskih svet ne bo več kandidiral.

Bojan Tudija, dozdajšnji podpredsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in podpredsednik Zveze Romov Slovenije, se umika iz politike. Za zdaj le iz romske, a kot nam je povedal, na jesenskih lokalnih volitvah tudi za občinskega svetnika ne namerava več kandidirati; izvoljen je bil na Listi za gospodarstvo.

Zahteva celega človeka

Svet romske skupnosti zapustila tudi Brajdičeva
Po Mucu še Tudija. Jože Horvat - Muc je z mesta predsednika sveta romske skupnosti odstopil konec februarja letos. Svet je nato kot starejši izmed dveh podpredsednikov vodil Bojan Tudija, drugi podpredsednik je bil Marjan Drvarič iz Prekmurja. Da bi kandidiral za predsednika – kot je sam dejal –, je Tudija imel možnost in tudi zadostno podporo članov sveta, a se za to ni odločil: “Če bi prevzel to odgovornost, bi morali vodstvo sveta preseliti na Dolenjsko, tukaj pa so Romi nedejavni, en sam človek je premalo.” Nadomestne volitve v začetku tega meseca niso bile veljavne, ker je za predlagane kandidate glasovalo le 13 od 21 članov sveta. Poleg Tudije je včeraj iz sveta izstopila Nataša Brajdič Slivšek iz Krškega.

“Za ta korak sem se odločil, ker sem ugotovil, da to delo zahteva celega človeka, ki mora biti na voljo 24 ur na dan, meni pa moje poklicno delo tega ne dovoljuje. Ker sem se moral odločiti za eno ali drugo, sem izbral svoje delo, s katerim lahko družino preživljam,” nam je pojasnil Tudija.

Da bi odstopil iz političnih razlogov ali ker bi čutil, da ni uspešno deloval, odločno zanika. Novomeški župan Alojz Muhič Tudijevo odločitev, kot nam je povedal, obžaluje. “Bil je zelo konstruktiven in je za tukajšnje Rome naredil zelo veliko,” je dejal Muhič.

Še vedno bo pomagal
Še vedno pa ostaja pripravljen kadarkoli priskočiti na pomoč Romom, ki živijo v novomeški občini oziroma na Dolenjskem. “Če se bodo zgodile težave, kakršne so bile ob pogrebu Rominje v Dobruški vasi ali pa v Ambrusu, se bom vključil v pogovore z obema stranema, pa naj imajo v konkretnem primeru prav Romi ali Neromi; pri obojih bom poskušal posredovati,” je napovedal Tudija.

Kdo ga bo nadomestil?
“Za zdaj še ni predstavnika, ki bi me lahko zamenjal, bodo pa zagotovo naprej iskali človeka, ki bi bil pripravljen sprejeti to delo. A ker je treba biti na voljo v celoti, živeti pa se od tega dela ne da, je vprašanje, kdo bo to lahko sprejel,” je pripomnil Tudija.

Kandidata, ki bi bil pripravljen vzeti vajeti v roke, ne vidi niti Bogdan Miklič, romski novinar, ki pravi, da je bilo zadnje čase v svetu vse več prepirov, tako zaradi denarja kot očitkov, da je vodstvo z Jožetom Horvatom - Mucem na čelu za dolenjske Rome naredilo premalo.

Ker je Tudija odstopil tudi kot podpredsednik zveze Romov, ostaja njena pisarna na Novem trgu za zdaj prazna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.