Slovenija
37 ogledov

Romski svetnik gre na ustavno sodišče

Hudorovac (Foto: Tamara Barič) Žurnal24 main
Romski svetnik v Grosupljem: v tem tednu je mandat izvoljenega Elka Hudorovca obravnaval tudi občinski svet in ga znova zavrnil. Hudorovac se bo pritožil na ustavno sodišče.

Grosupeljski občinski svet je v sredo z 8 glasovi za in 12 glasovi proti zavrnil mandat Elka Hudorovca za romskega svetnika. Kot smo poročali, so naknadne volitve za romskega svetnika v občini Grosuplje potekale na začetku meseca, kot edini kandidat pa je bil izvoljen Elko Hudorovac.

Ta se zaveda, da svetniki o njem nimajo najboljšega mnenja in ga zatorej odločitev niti ni presenetila. Napovedal je, da se bo s pomočjo Foruma romskih svetnikov Slovenije tudi pritožil. "Odločitev me ni presenetila, ker sem tega že navajen. Že ko so me prvič zavrnili, sem vedel, da me bodo tudi drugič. Zdaj se bom pritožil na ustavno sodišče," nam je povedal.

Grosuplje je bilo sicer že leta 2002 zakonsko določeno kot eno izmed 20 občin, ki so dolžne romski skupnosti zagotoviti pravico do predstavnika v občinskem svetu. Občina se je tej odločitvi upirala vrsto let, a celo ustavno sodišče je njihove argumente zavrnilo. Po tem, ko mu grosupeljski svetniki niso potrdili mandata, se je Hudorovac pritožil na upravno sodišče in to je aprila njegovi tožbi ugodilo.

Več si preberite v člankih:
Grosupeljski Romi upajo na boljše čase
Grosuplje ima romskega svetnika
Odločitev v prid romskega svetnika

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.