Slovenija
264 ogledov

Romski zapleti na slovenskih tleh

(Foto: Zurnal24)
1/10
Žurnal24 main
Romska problematika je v Sloveniji že večkrat odmevala, nazadnje včeraj. Predstavljamo vam nekaj primerov v zadnjih letih na slovenskih tleh.

Težaven Žabjak
Nazadnje so se razsežnosti romske problematike izkazale včeraj, ko so Romi v njihovem naselju Žabjak napadli predsednika regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca in našo novinarko.

V istem naselju so morali policisti posredovati že večkrat. V pretepu med Romi na začetku avgusta je lažje poškodbe utrpela tudi policistka. Romi so jo napadli in podrli na tla.

Niso dovolili pogreba
Na začetku tega leta se je denimo varuhinja človekovih pravic odločila za preiskavo ravnanja policije v zvezi s pogrebom Rominje iz Dobruške vasi. "Romi nimajo pravice biti pokopani tu. Bojimo se jih, če bodo prišli, bodo še pokradli," je takrat dejal domačin Albin Jordan iz Dobrave pri Škocjanu. Kljub nasprotovanju krajanov so Rominjo v kraju Dobrava pri Škocjanu naposled le pokopali.

Policisti nad Roma
Poleg tega je javnost izvedela tudi za primer, ko so policisti pretepli mladega Roma pred novomeškim lokalom. Roma Bogdana Mikliča so eno leto po tem, ko bi moral plačati kazen za prehitro vožnjo, odpeljali v zapor. Zmotilo ga je, ker so ponj prišli na sveti večer. Dogodke, pri katerih naj bi policisti večkrat kršili človekove pravice, smo zbrali v novici Drugače, ker so Romi?

Otroke izrabili za izsiljevanje
Leta 2008 smo pisali tudi o primeru v Krškem, kjer so romski starši spisali peticijo, da svojih otrok ne bodo pošiljali v šolo toliko časa, dokler ne dobijo elektrike. "Občina se ne bo pustila izsiljevati," jim je takrat odvrnil župan Franci Bogovič in dodal, da so pravila za legalizacijo črnih gradenj in priključitev električne energije jasna. Romi so se za to potezo odločili po tem, ko je ravnatelj ene izmed šol dejal, da otroci prihajajo v šolo pomanjkljivo oblečeni, lačni in umazani. Kritika je letela na starše, ti pa so odvrnili, da so otroci taki zato, ker v naselju ni ne vode ne elektrike.

Mučili so ga več let
Istega leta pa je na dan prišla grozljiva zgodba o osemletnem mučenju, ki so ga nad 48-letnikom izvajali trije Romi. "Dolgo so me mučili. Pretepali, trpinčili na različne načine. Še zdaj ne morem mirno spati, pred očmi se mi stalno vrtijo iste slike," je takrat dejal 48-letnik iz okolice Novega mesta za časnik Dnevnik. Romska družina iz Žabjaka naj bi ga osem let zadrževala, zanje je moral delati kot suženj, ob tem pa so ga mučili in pretepali.

Leta 2006 je država iz Ambrusa na pobudo prebivalcev izselila romsko družino Strojan. Kot so takrat dejali prebivalci, se glede na preteklost in vrsto kriminalnih dejanj, ki so jih izrekli, počutijo ogrožene. Tako imenovana ambruška afera je Strojane najprej odpeljala v center v Postojni, kasneje pa na druge kraje po državi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.