Slovenija
38 ogledov

Romunski heker ne v ZDA, ampak domov

Scena 19.08.11, hacker, heker, racunalniski tat, facebook, foto: shutterstock Shutterstock
Romunski državljan Victor Faur, v hekerskem svetu poznan kot SirVic, je odkorakal iz ekstradicijskega pripora v Murski Soboti.

Victorja Faura so oktobra lani med rutinskim preverjanjem na pomurski avtocesti prijeli pomurski policisti in ga predali murskosoboškemu okrožnemu sodišču. Za Faurom je namreč bila razpisana mednarodna tiralica zaradi vdora v računalniške sisteme ameriške vesoljske agencije Nasa, agencije za energijo in v računalnike ameriške mornarice. Z vdorom naj bi povzročil za 1,3 milijona dolarjev škode. Med drugim naj bi Nasa za nekaj časa ostala brez povezave z vesoljskimi plovili.

Okrožno sodišče je odločilo, da Faura ne izročijo ZDA, čemur je potrdilo tudi višje sodišče. Faur se tako vrača v Romunijo. Faur je sicer izročitvi nasprotoval, saj so mi zaradi prej omenjenih dejanj že sodili v Romuniji.

Po prihodu iz pripora se je zahvalil slovenskim oblastem za pravo odločitev in da se ni uklonila ameriškemu pritisku. Poudaril je, da je bil za to dejanje že obsojen v Romuniji. Upal je, da bo odločitev o izročitvi znana prej, vendar so po njegovih besedah ZDA do zadnjega trenutka čakale s pošiljanjem zahteve za izročitev. Prepričan je, da so v ZDA vedeli, da nimajo možnosti za njegovo izročitev, vendar so ga želeli čim dlje zadržati v Sloveniji.

Komentarjev 3
  • Pepe007 20:53 22.januar 2014.

    Saj smo ga očitno tri mesece vzdrževali... Tujega državljana bi morali še isti dan izročiti tuji državi, ki ga išče ali njegovi matični in se ne ukvarjati s temi drekači.

  • maliagez111 20:09 22.januar 2014.

    In kaj točno hočeš? Škodo ni povzročil Sloveniji, vendar ZDA, v Sloveniji pa so ga pridržali. Se pravi, da bi ga morali v slovenskih zaporih vzdrževati slovenski davkoplačevalci, če tudi ni povzročil zločina v Sloveniji!? Drugače pa edino prav, da ...prikaži več ga niso izročili Američanom!

  • zztop 18:03 22.januar 2014.

    Super, bravo Slovenija, večja baraba, večji zaščita zanj. TOŠIČ, KRANER; TA ROMUN, in vsi ostali politiki in tajkuni. V vseh državah jih uničujejo - celo v Balkanskih. Pri nas pa odkorakajo s cigarami v ustih iz sodišč. Še enkrat bravo. ...prikaži več B E D A. Kaj smo res vsi fuknjeni in podkupljivi v Sloveniji. Pa ne mi zopet za razlago napisat, da imamo pri nas pač človekove pravice v ospredju in pravo sodstvo in da je že odsedel v Romuniji itd. V glavnem sem vedno bolj užaljen, ker smo največji drek od dreka v tem delu sveta.