Slovenija
61 ogledov

Ronny Abraham je novi slovenski arbiter

član arbitražnega sodišča Saša Despot
Ronny Abraham je novi slovenski član arbitražnega sodišča.

Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je danes sporočilo, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v nedavno poslanem pismu v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani. Ti pa se morata med tem vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko poslabšala spor in ogrozile delo sodišča, je dodalo.

Slovenija za arbitra izbrala tujca

Novi slovenski član arbitražnega sodišča je predsednik Meddržavnega sodišča OZN Ronny Abraham. Francoz rojen v Egiptu je član sodišča od leta 2005, letos pa je bil izbran za predsednika. Profesor mednarodnega prava je med letoma 1998 in 2004 Francijo zastopal pred mednarodnimi in evropskimi sodišči. 

Ronny Abraham | Avtor: ICJ-CIJ-UN Photo, Rob Ris, Max Koot Studio ICJ-CIJ-UN Photo, Rob Ris, Max Koot Studio
Po navedbah premierja Mira Cerarja, ki je sporočil ime novega arbitra, so tako odpravljene vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej. Slovenija je po navodilih arbitražnega sodišča v Haagu in v skladu z arbitražnim sporazumom morala imenovati v 15 dneh.

O imenu novega slovenskega arbitra je bila koalicija sicer usklajena že pred današnjim sestankom. Opozicijske stranke pa so včeraj napovedale, da predloga za arbitra ne bodo podale.

Hrvaška nima pravne podlage za odstop niti v dunajski konvenciji

Med tem ko je Slovenija iskala arbitra, pa se Hrvaška pripravlja za odstop. Kot so navajali hrvaški mediji, naj bi hrvaška vlada arbitražni sporazum, ki ne predvideva odstopa, skušala razveljaviti na podlagi 60. člena dunajske konvencije o mednarodnem pravu, ki se tudi sicer uporablja za tolmačenje mednarodnih pogodb.

Hrvaška bi tako dokazovala, da se je zgodila "bistvena kršitev mednarodne pogodbe", na podlagi česar pa bil lahko zahtevali prenehanje veljavnosti ali začasno prenehanje uporabe mednarodne pogodbe. A "bistvena kršitev" je po merilih dunajske konvencije le zavrnitev izvajanja mednarodne pogodbe, ki je ta konvencija ne dovoljuje, ali pa kršitev določbe, ki je bistvena za uresničitev predmeta ali namena mednarodne pogodbe.

Mednarodna pravnica Vasilka Sancin pa je včeraj na 24ur poudarila, da nedovoljeni pogovori slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik, ki sta med tem že odstopila, ne sodijo med bistvene kršitve, zato Hrvaška za odstop nima podlage.

Bruselj: Hrvaška lahko skrbi razreši v okviru arbitraže

Predstavnica Evropske komisije je danes poudarila, da komisija razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, vendar polno podpira arbitražni postopek. Dodajajo, da arbitražni sporazum vsebuje mehanizme za odgovor na skrbi Hrvaške.

Tako kot včeraj pa so tudi danes poudarili, da komisija formalno ni vpletena v arbitračni proces, a natančno spremljajo zadevo. Poudarili so še pomen dobrega delovanja arbitražnega sodišča za gladko in učinkovito izvajanje zakonodaje EU v prihodnje.

Stalno arbitražno sodišče | Avtor: Stalno arbitražno sodišče Stalno arbitražno sodišče

Komentarjev 14
  • allstarr111 12:10 29.julij 2015.

    Jest predlagam da ta gospod sklene kr nekako permanentno članstvo, da po potrebi vskoči, recimo ko bo jeseni vlada padla, bi lahko bil začasni mandatar, pač ker so naši vsi po vrsti nesposobni dajmo probat z njim, sej zajebat tko ...prikaži več nima kaj, lahko mu celo uspe.

  • Kranjica 09:56 29.julij 2015.

    Kaj morate nekateri res popljuvati vsakega še preden kaj naredi?

  • PPiikkaa 08:08 29.julij 2015.

    Ni bila ta vlada, bila pa je vlada tranzicijske levice, kar je "Drek enak, drugačen tetrapak" (Janez Menart).