Slovenija
16 ogledov

Rop kmalu drugi mož EIB

Anton Rop bo 18. avgusta nastopil položaj podpredsednika in člana upravnega odbo Žurnal24 main
Anton Rop bo 18. avgusta nastopil položaj podpredsednika in člana upravnega odbora Evropske investicijske banke (EIB). Na tem mestu bo nasledil Poljakinjo Marto Gajecko.

Rop bo v upravnem odboru opravljal nadzor nad operacijami v Bolgariji, na Češkem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in v Sloveniji, obenem pa bo nadziral financiranje razvoja evropskih transportnih mrež.

Slovenija je v okviru EIB članica neformalne konstituence, ki jo sestavljajo še Bolgarija, Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška ter Ciper in Malta, vendar slednja nista del rotacije za mesto podpredsednika.

Poljakinjo naj nasledi Slovenec
Šest držav iz konstituence je novembra 2006 sklenilo dogovor o tem, da Poljakinjo, ki je ena osmih podpredsednikov EIB, avgusta letos nasledi Slovenec.

Poljakinja Gajecka je bila sicer na položaj podpredsednice EIB avgusta 2007 formalno imenovana za šest let, vendar naj bi v skladu z neformalnim dogovorom v okviru omenjene konstituence s položaja odstopila po treh letih. Gajecka je prvega podpredsednika iz te konstituence, Čeha Pilipa, prav tako nasledila po treh letih.

Gajecka izgubila pravni boj
Gajecka je sicer februarja izjavila, da nima pravne podlage za odstop s položaja avgusta letos, in menila, da so potrebna nova pogajanja o tem znotraj neformalne konstituence osmih držav. Poljsko finančno ministrstvo je dan pozneje sporočilo, da neformalni dogovor iz leta 2006, da bo Poljakinjo Gajecko na položaju podpredsednika EIB letos nasledil Slovenec, velja in da ga bodo spoštovali, saj je zavezujoč za vse strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.