Slovenija
18 ogledov

Rop obsojen za izdajo tajnih podatkov

anton rop Žurnal24 main
Rop se je zagovarjal, da je želel z izjavo novinarju pojasniti, da Sova Janši in Sanaderju ni prisluškovala kot vodjema opozicije in tuje države, torej politično, ampak v zvezi s spremljanjem incidentov.

Okrajno sodišče v Ljubljani je nekdanjega poslanca in premierja Antona Ropa spoznalo krivega izdaje tajnih podatkov in mu izreklo 10.000 evrov denarne kazni. Gre za primer, ko je novinarju RTVS leta 2007 izjavil, da Sova v skladu z zakonom spremlja nekatere incidente oziroma premike v sosednjih državah. Rop napoveduje pritožbo, poroča Dnevnik.

Rop: O tem je bilo že veliko napisanega

Rop je leta 2007, ko je bil poslanec, tedanjemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku izjavil, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 (ko je bil sam predsednik vlade) takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu in da o teh dogovorih obstajajo prisluhi.

Na sodišču se je Rop zagovarjal, da je Vodušku v uradni izjavi povedal, da Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) v skladu z zakonom spremlja nekatere incidente oziroma premike v sosednjih državah. S tem je hotel pojasniti le, da Sova deluje v skladu z zakonom oziroma dela tisto, kar po predpisih mora – spremlja incidente na meji lastne države. Rop je dejal, da s to izjavo ni razkril nobenega tajnega podatka, sploh ker je bilo na to temo v medijih že veliko napisanega.

"Izjava ni bila za objavo"

Izjavo o prisluhih Janši in Sanaderju, ko sta se dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, pa naj bi Rop novinarju podal neuradno in ni bila za objavo, je pojasnil na sodišču. Kot je dejal, je novinar takrat že vedel za prisluhe in ga je prosil za komentar. Rop se je zagovarjal, da je želel z izjavo novinarju pojasniti, da Sova Janši in Sanaderju ni prisluškovala kot vodjema opozicije in tuje države, torej politično, ampak v zvezi s spremljanjem incidentov.

Sodišče razen Ropa ni zaslišalo nobene druge priče, sodnica Ana Testen pa je že na prvi obravnavi izrekla sodbo, še poroča Dnevnik. Tožilstvo je za Ropa sicer zahtevalo 20.000 evrov denarne kazni, sodnica mu je prisodila 10.000 evrov kazni. Sodba še ni pravnomočna.

Komentarjev 5
  • s.i.k. 19:22 20.april 2014.

    . že dolgo me zanima po Kom neki ima Priimek..

  • korisnik_5299 20:43 14.april 2014.

    Dogovarjanje o incidentih je tajni podatek? Po uradni dolžnosti bi morali ukrepati proti zarotnikom, ne pa kaznovati tistega, ki je razkril ta podatek!

  • Scott 01:57 04.december 2013.

    A klemenčič, praprotnik, pihjevec...?