Slovenija
1 ogledov

Rop: poroštva predraga

null Žurnal24 main
Poslanec vladne stranke SD in predsednik odbora Anton Rop se je obregnil ob visoko ceno poroštev. Ta po njegovem namreč ni predpis, ampak le priporočilo EU, ki bi ga lahko preslišali.
 

Precedenčni primer

Uredba v parlamentu. To, da vlada v parlamentu predstavlja uredbo, se je zgodilo prvič. Sprejemanje uredb je sicer pristojnost vlade, zato se je na seji pojavilo tudi vprašanje, ali je taka praksa dopustna. Če je, je Pahor obljubil, da bodo z njo nadaljevali.

"Še ta mesec bomo predstavili paket ukrepov, veljati bo začel prihodnji mesec." To je včeraj v parlamentu obljubil finančni minister Franc Križanič. Predloga Janševe vlade, naj se dohodnina in davek na dobiček znižata že letos, konkurirata z drugimi predlogi, usklajuje pa jih krizna skupina ministrov, je pojasnil Križanič.

Poroštva za tajkune
Skupaj s premierjem Borutom Pahorjem sta danes uredbo, ki določa, kako bodo banke pridobivale državna poroštva, predstavila parlamentarnemu odboru za finance. Poslance je skrbelo predvsem, ali bodo omejili plače uprav in izplačila dividend v bankah, ki bodo zaprosile za poroštva, ter kako preprečiti, da 12 milijard poroštev ne bo danih za pokrivanje posojil za menedžerske odkupe.

"Vlada mora poskrbeti za svežo kri, ki bo pognala gospodarstvo. Bistvo je ukrepati hitro in z robustnimi ukrepi," je vlado opomnil sicer poslanec vladne stranke SD in predsednik odbora Anton Rop. Ta se je obregnil še ob visoko ceno poroštev.

Ta namreč ni predpis, ampak le priporočilo EU, ki bi ga lahko preslišali. Koliko bodo pripombe upoštevali, bo jasno danes, ko bo uredba na seji vlade. Bolj sporni ukrepi kot poroštva bodo dokapitalizacije bank s strani države in odkupi slabih terjatev, ki naj bi jih predstavili v kratkem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.