Slovenija
41430 ogledov

Celjsko: 27 oseb ropalo kot v filmih

Milan Vogrinec in Dejan Garbajs PU Celje
Celjski policisti in kriminalisti so razkrinkali dobro organizirano kriminalno družbo. To so podrobnosti.

Celjski kriminalisti so zaključili z obsežno, več mesecev trajajočo kriminalistično preiskavo hudodelske združbe, ki je izvedla najmanj 20 velikih tatvin na območju Slovenije in v kateri je delovalo najmanj 27 oseb. Preiskavo, v kateri so kriminalisti uporabili posebne metode dela, in v kateri je sodelovalo večje število kriminalistov in policistov, je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju.   

"Na območju Policijske uprave Celje, kakor tudi na območju drugih policijskih uprav, smo od lanskega avgusta dalje beležili večje število kaznivih dejanj velikih tatvin, pri katerih so storilci s silo in uporabo primernega orodja vlamljali v ograjene dvoriščne oziroma poslovne prostore različnih podjetij in kradli večje količine električnih vodnikov oziroma druge izdelke iz bakra oziroma barvnih kovin," so v PU Celje zapisali v sporočilu za javnost.

Več kot pol milijona protipravne premoženjske koristi

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da so osumljeni za izvršitev kaznivih dejanj najemali kombije pri različnih podjetjih, s katerimi so se odpeljali na kraje, kjer so kradli električne vodnike in druge polizdelke oziroma izdelke iz barvnih kovin. Ukradene izdelke so prodali več različnim podjetjem na ljubljanskem območju ter nekaterim za zdaj še neznanim kupcem. S prodajo ukradenih predmetov so si pridobili za več kot pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi, so sporočili iz PU Celje. 

Obsežna policijska akcija na Celjskem | Avtor: PU Celje PU Celje
"Sam način storitve kaznivih dejanj kaže na izredno organiziranost osumljenih, ki kaznivih dejanj niso izvrševali priložnostno ali občasno, ampak zavestno in načrtno, zelo dobro organizirano in tudi zelo premišljeno. Že pred samo izvršitvijo kaznivih dejanj so si kraj ogledali in preverili, če so na objektih nameščene varnostne kamere oziroma alarmni sistemi," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Pred izvršitvijo kaznivih dejanj so skrbno določili in izbirali člane združbe, ki so v nadaljevanju izvršili zgoraj opisana kazniva dejanja. Prav tako so si vnaprej priskrbeli potrebna zaščitna sredstva, kot so maske, pokrivala, rokavice, tako, da za sabo niso puščali sledi na podlagi katerih bi jih bilo mogoče identificirati oziroma povezati s krajem kaznivega dejanja. Vnaprej so si organizirali in zagotovili različna prevozna sredstva, ki so jih redno menjevali. Najemali so jih kot nadomestna vozila, s katerih so pred izvršitvijo kaznivih dejanj odstranili registrske tablice in namestili bodisi ponarejene registrske tablice ali pa uporabljali preizkusne registrske tablice. Prav tako so osumljeni redno menjali mobilne telefone in telefonske številke, so še dodali v PU Celje.

Obsežna policijska akcija na Celjskem | Avtor: PU Celje PU Celje

V preiskavi sodelovalo kar 80 policistov in okoli 40 kriminalistov

Osumljeni so v celoti delovali kot hudodelska združba, ki se je organizirala z namenom izvrševanja kaznivih dejanj zoper premoženje, s ciljem pridobitve velike premoženjske vrednosti. Vloge so imeli natančno razdeljene. Določeni so potek kaznivih dejanj organizirali, del pa jih je kazniva dejanja izvrševalo. Medtem, ko so organizatorji pridobivali podatke o lokacijah, organizirali najeme in prevzeme vozil ter po zaključenih dejanjih poskrbeli za prodajo ukradenih predmetov, so ostali izvrševali kazniva dejanja.

Obsežna policijska akcija na Celjskem | Avtor: PU Celje PU Celje
"V zaključnih aktivnostih, kjer smo zaradi storitve najmanj dvajsetih velikih tatvin opravili deset hišnih preiskav pri devetih fizičnih in eni pravni osebi na novomeškem in ljubljanskem območju, je sodelovalo okoli 80 policistov in okoli 40 kriminalistov. Osmim osebam smo odvzeli prostost. Skupaj smo kazensko ovadili 27 oseb, 7 od teh pa smo pridržali in jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je odredil sodno pridržanje. Mnoge od njih smo v preteklosti že obravnavali zaradi storitve premoženjskih kaznivih dejanj tatvin, velikih tatvin, ropov, roparskih tatvin, goljufij, poškodovanj tuje stvari in drugih," so zaključili v PU Celje. 
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • andrej084 18:46 20.oktober 2023.

    Imena in priimke, ne zajebavajte naroda, če mu nekdo krade,, naj vsaj ve kdo je to. Je bem vam varstvo osebnih podatkov, za krimose to ne velja.

  • Avatar Milan48
    Milan48 18:43 20.oktober 2023.

    80 plus 40 ljudi je delalo preiskavo eno leto. Za to delo so zapravili 120 x 12 x 3000€ (btto) = 4 miljone in 320 taužent našega denarja.

  • Avatar Leon
    Leon 14:25 20.oktober 2023.

    In koliko časa ste jih nadzirali ,da jim je uspelo nakrasti pol milijona ?