Slovenija
23 ogledov

Rotnik bo vzdrževalec

Tot pravi, da bo naročil pravno mnenje o ravnanju sindikata, ki mu je prepovedal Žurnal24 main
Simon Tot. Direktorska zamenjava v Termoelektrarni Šoštanj, zaradi katere se je tresel politični vrh.

Simon Tot je na čelu Termoelektrarne Šoštanj (Teš) zamenjal Uroša Rotnika. Zaradi protesta sindikata je moral v podjetje s policijo.

Kdo vas je poklical in vprašal, ali bi bili direktor Teša?
Edini stik sem imel z gospodom Matjažem Janežičem, generalnim direktorjem HSE. Vprašanje je bilo presenečenje, saj prej nisem imel nobenih razgovorov in razmišljanj o tej temi. Menil sem, da imajo pri tem prednost kadri, ki so tudi politično aktivirani, jaz pa nisem imel nobenih stikov s politiko. Sem Šoštanjčan in verjamem, da Slovenija potrebuje nov nadomestni proizvodni energetski objekt na lokaciji Teša. Moj pogoj za prevzem te funkcije je bil, da se lahko projekt blok 6 izpelje do konca.

Koliko časa ste imeli za razmislek?
Praktično nič.

Ste bili presenečeni, da vas sindikati niso spustili v Teš?
Ja, sem bil. Pričakoval sem, da ne bo pozitivnih odzivov; tega, da bo sprejem tako negativen, pa ne. Od leta 1986 do 2002 sem delal v Tešu, in tudi ko sem bil v HSE, smo bili ves čas v stikih zaradi usklajevanja proizvodnje. Na poslovne odločitve lastnika Teša ni bilo še nikoli podobnih odzivov.

Katero delovno mesto ste ponudili Rotniku?
Delovno mesto si je izbral sam, v tehniki in vzdrževanju. Pogodbo smo mu že poslali, ni je še vrnil, s Teševe strani pa sem jo že podpisal.

Bo prejemal enako plačo?
Ne.

250 milijonov evrov je že bilo plačanih za blok 6, pogodbe so bile podpisane za okrog 800 milijonov.

Govori se o omari s seznamom ljudi, ki naj bi bili plačani za podpiranje projekta. Lahko to potrdite?
Omare nisem videl. Glede na to, da je stavba novogradnja in da so se vselili šele pred kratkim, v pisarni razen nekaj fasciklov ni bilo ničesar. Obstaja pa prostor za arhiv, v katerem naj bi bila vsa dokumentacija. Kakšnih takih seznamov pa nisem videl.

Ali so že kakšni indici, da so bile pri projektu nepravilnosti, zaradi katerih bi moralo prejšnje vodstvo odškodninsko ali kazensko odgovarjati?
Ne, za zdaj ne.

Ali je možno, da bi se moč bloka zmanjšala?
Jaz osebno ne vidim te možnosti. To bi lahko storili pred štirimi leti, zdaj pa je projekt že predaleč in stroški zmanjševanja bi bili preveliki. Pogodb je podpisanih za okrog 800 milijonov, plačanih okoli 250. Alstom že izdeluje opremo, kotlovski del se že vari.

Ali ste preverili izbor izvajalca za hladilni sistem? SCT in Hamon sta zato namreč vložila kazensko ovadbo.
Te ovadbe nisem videl, prav tako ne vem, na koga je naslovljena. Vse informacije, ki jih imamo, so iz medijev. Projektna skupina pa mi je zagotovila, da so se držali postopkov in meril.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.