Slovenija
18 ogledov

Rotnik: "V Tešu ni bilo korupcije"

Uros Rotnik Saša Despot
Direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik je zavrnil vsa namigovanja o domnevnem pojavu korupcije pri projektu načrtovane gradnje bloka šest.

Rotnik je poudaril, da je celoten posel potekal brez posrednikov in da se vsaka pogodba ob dokazanem vzroku lahko prekine. Posel je bil brez korupcije, kar bo pokazala tudi preiskava Kosove komisije, trdi Rotnik.

"Gre za ekonomsko utemeljen projekt, tehnološko dovršen, socialno dobrodošel v okolju in ekološko zelo upravičen," je prepričan Rotnik in dodaja, da namerava 1,1 milijarde evrov težak projekt izpeljati do konca. Zanikal je tudi, da je projekt strokovno slabo voden.

Projekt je pripravljala skupina 20 strokovnjakov, večina iz Teša, trije v skupini so bili iz podjetja CEE, ki je v obdobju od leta 2004 do 2009 izdelovalo razpisno dokumentacijo. Zgodovina podjetja CEE sega v Teš, po navedbah Rotnika pa največ "neutemeljenih namigovanj o domnevni koruptivnosti" izhaja iz dejstva, da je podjetje Sol Intercontinental manjšinski lastnik družbe CEE in družbe Alstom Hrvaška.

Rotnik je pojasnil, da je Teš pogodbo za izvedbo projekta podpisal s konzorcijem podjetij Alstom iz Francije in Alstom iz Nemčije. Pogodba je bila sklenjena brez posrednikov, pogodba ščiti izvedbo investicije in vsebuje protikorupcijsko klavzulo, kot je predvidena v pogodbenem modelu mednarodne trgovinske zbornice, je poudaril.

Korupcijska klavzula
Javnost je v torek razburil podatek, da je v pogodbi med švicarskim Alstomom in Tešem vključen tudi člen, ki govori, da bi v primeru morebitne korupcije posel tekel naprej. To je priznal tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki trenutno pregleduje posel.

Odvetnica Anita Dolinšek, ki je odgovorna za pravni del projekta, pa je dodala, da je treba to "podkupninsko klavzulo" brati v okviru celotnega posla. "Sankcija ničnosti za takšne konkretne posle ni vedno najprimernejša," je dejala Dolinškova in dodala, da pravni red, tako slovenski kot švicarski, ki so ga strani dogovorno sprejele in na katerega se nanaša pogodba, omogoča številne druge sankcije v primeru, da se pokažejo kakšne nepravilnosti in nezakonitosti, ki so po njenih besedah dosti bolj primerne in v skladu s poslovno prakso. Gre za odškodnine, prilagoditve pogodbe in druge sankcije, je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.