Slovenija
31 ogledov

Rotomatika: stavka prekinjena

(Foto: Renata Reneja Škrjanc) Žurnal24 main
V jeseniškem obratu Hidrie Rotomatike se je končala deset dni trajajoča stavka. Stavkajoči so na opoldanskem zboru delavcev sklenili, da začasno prekinejo stavko.

Tako so se ob 13.30 že vrnili na delo, še vedno pa bodo poskušali doseči dogovor z upravo glede neizpolnjenih stavkovnih zahtev, medtem ko so z doseženim dvigom plač zadovoljni.

Stavkajoči so po torkovem dogovoru o podjetniški kolektivni pogodbi, ki predvideva tudi zvišanje plač prvega maja, danes dopoldne vodstvu podjetja dali čas za pogovore o še ne izpolnjenih stavkovnih zahtevah, povezanih s pogoji dela. Pogovori z vodstvom so sicer potekali, vendar ni bilo nič dorečeno.

V stavki, ki je med sindikatom Neodvisnost in vodstvom podjetja sprožila številna medsebojna obtoževanja o zavajanju javnosti, je po podatkih Hidrie sodelovalo 60, po trditvah sindikata pa 80 zaposlenih v jeseniški Rotomatiki, kjer je po podatkih Hidrie 170, po podatkih sindikata pa 130 zaposlenih. Celotna Hidria Rotomatika sicer na štirih lokacijah v Sloveniji zaposluje 1200 ljudi.

Da bi preprečili izpad proizvodnje lamel, je uprava podjetja na jeseniško lokacijo začasno prerazporedila tudi nekaj zaposlenih v Spodnji Idriji. Ob tem so se sprožila ugibanja, ali je tovrstno nadomeščanje stavkajočih dopustno, in inšpektor za delo je ugotovil, da se takšno premeščanje ne sankcionira, saj delavci niso bili na novo zaposleni v času stavke.

Robič: Dvig plač plod naše stavke
"Ker se vodstvo nikamor ne premakne, smo se odločili, da sami naredimo nekaj dobrega in prekinemo stavko," je povedal predsednik stavkovnega odbora Andrej Robič, ki je sicer razmeroma zadovoljen s triodstotnim povišanjem plač in osemodstotnim dodatkom za delo v izmenah, ki so ga ob torkovih dogovorih vnesli v sklenjeno podjetniško kolektivno pogodbo.

Prepričan je, da je dvig plač plod njihove stavke, medtem ko vodstvo podjetja trdi, da je to rezultat leto dni trajajočega socialnega dialoga o novi kolektivni pogodbi.

Kaj še ni izpolnjeno?
Stavkovne zahteve v celoti niso bile izpolnjene, saj so stavkajoči na Jesenicah zahtevali dvig osnovne plače za proizvodne delavce s 593 na 748 evrov in sorazmeren dvig plač v ostalih plačnih razredih.

Od te zahteve so stavkajoči po dogovorjenem zvišanju plač po kolektivni pogodbi že odstopili, še vedno pa bodo poskušali z vodstvom podjetja doseči dogovor o odprtih vprašanjih, ki se tičejo pogojev dela in niso povezani z večjimi finančnimi stroški za delodajalca.

Stavko so delavci danes po desetih dneh tako vendarle začasno prekinili, po pojasnilih Robiča pa se lahko stavka kadarkoli spet  nadaljuje.

V prihodnjih dneh bodo poskušali ob delu doseči še premike na preostalih zahtevah, sproti pa se bodo odločali, kako naprej in ali bodo vnovič poskušali doseči svoje s stavko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.