Slovenija
234 ogledov

Router raje meter stran

Ruter Jaka Dimc
Sevanje. Ko naprave ne potrebujete, izklopite možnost brezžične povezave.

V kakšni meri tehnologija, ki nas povezuje v brezžično internetno omrežje (WLAN), predstavlja tveganje zaradi elektromagnetnih sevanj? Peter Gajšek, direktor Inštituta za neionizirna sevanja, pojasnjuje, da brezžična tehnologija – predvsem če ni v neposredni bližini našega telesa – ne predstavlja povečanega 
tveganja za zdravje.

Za manjšo izpostavljenost

Sogovornik kljub temu svetuje nekaj preprostih ukrepov, kako zmanjšati izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju brezžičnih tehnologij. Kadar je ne potrebujete, izklopite tako oddajno anteno na prenosni napravi (računalniku, telefonu, tablici) kot dostopno točko WLAN (router oziroma usmerjevalnik). Povsod, kjer se zadržujete dlje, naj bo dostopna točka WLAN oddaljena več kot en meter. Pri nakupu novih naprav Gajšek priporoča tiste s standardom G, ki s sevanjem manj obremenjujejo okolico. Poleg tega je smiselno, da naprave, če to omogočajo, nastavite na najmanjšo potrebno oddajno moč.

Seštevek virov sevanja

Gajšek opozarja, da obstajajo geografska območja, tudi v Sloveniji, ki so že obremenjena z visokimi jakostmi elektromagnetnega sevanja, in je vsako dodatno nameščanje virov sevanja vprašljivo. Njihova raziskava, ki je to pokazala, še ni povsem končana, a je v zaključni fazi. V sklopu tega projekta so razvili tudi mobilno aplikacijo, ki bo brezplačna; prek pametnega telefona ponuja vpogled v osebno izpostavljenost sevanju bodisi zaradi uporabe lastnega mobilnega telefona bodisi zaradi drugih virov, ki so na določenem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.