Slovenija
108 ogledov

Rožnik v rokah MOL

Marjana Jankovič Boštjan Tacol
Krajinski parki. Občini se s spremembo, ki omogoča razlastitev, mudi zaradi Rožnika.

Mestni svetniki bodo po vsej verjetnosti v ponedeljek sprejeli predlog odloka, po katerem bo Mestna občina Ljubljana (MOL) na območju krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib imela možnost odvzema lastninske pravice.

Svetniki bodo sicer najprej odločili, ali bodo odlok uvrstili na dnevni red seje, saj ga je MOL predlagala naknadno – s pozivom, da “le takojšnja uveljavitev lahko zagotovi javno korist ohranjanja zavarovanega območja”.

Tudi druge spremembe

Na MOL sicer ne želijo povedati, da se jim mudi predvsem zaradi podjetnika Jožeta Drofenika, ki namerava na Drenikovem vrhu star objekt nadomestiti z novim in je že začel urejati dovozno pot, a ni pridobil vseh potrebnih dovoljenj. Drofenik sicer meni, da ne krši varstvenih režimov, o morebitni razlastitvi pa meni, da je neustavna.

V času javne predstavitve je MOL dobila pripombe dveh lastnikov zemljišč, med drugim, da bi možnost odvzema lastninske pravice sprejeli šele ob spremembi osnovnega odloka iz leta 1984, ki je že zastarel.

Marjana Jankovič z oddelka za varstvo okolja MOL nam je potrdila, da že pripravljajo strokovne predloge za novelacijo, na vprašanje, zakaj ne bi uredili vsega hkrati, pa ni odgovorila. Pripomb lastnikov niso upoštevali zato, ker se niso nanašale na vsebino.

Razlastitev še kje?

V MOL sta za krajinski park razglašena še Zajčja dobrava in manjši del Polhograjskega hribovja. “V primeru Zajčje dobrave ne razmišljamo o spremembi odloka, ker je treba preveriti, ali še obstajajo upravičeni razlogi za zavarovanje,” meni Jankovičeva. Drugi krajinski park pa je v več občinah, “zato bo treba o ukrepih razmisliti na ravni države ali regije”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.