Slovenija
109 ogledov

RTV: 23 tisočakov za imaginarno novinarko

rtv Nik Rovan
RTV je za plačilo novinarke, ki naj bi delala za oddajo Enajsta šola, v treh letih porabila nekaj manj kot 23 tisoč evrov. Novinarka ni naredila enega samega prispevka.

Da pri oblikovanju mladinske oddaje Enajsta šola nujno potrebujejo storitve raziskovalne novinarke Polone Žust, je vodilne na mladinskem programu nacionalne televizije prepričal producent Zoran Leskovšek, pišejo današnje Slovenske novice.

Tako sta se urednik Otroškega in mladinskega programa Milan Dekleva in urednica Metka Dedakovič med letoma 2008 in 2011 podpisala pod kar 67 avtorskih pogodb, sklenjenih z Žustovo.

V omenjenem obdobju so ji izplačali za slabih 23 tisoč evrov honorarja, pripravljala pa naj bi podrobne analize v posamezni oddaji obravnavane teme. Da je bilo delo opravljeno, je po vsaki oddaji s podpisom potrjeval Leskovšek.

Vse skupaj se je končalo letos marca, ko je notranjo preiskavo sprožil direktor TV Slovenija Janez Lombergar.

Urednik nikoli sodeloval z njo

Kot je dejal urednik in avtor Enajste šole Tadej Čater, s Polono Žust ni nikoli sodeloval, niti ji ni naročil kakršnegakoli prispevka.

Zoran Leskovšek je konec julija dobil izredno odpoved, kar so potrdili tudi na RTV Slovenija, ob tem pa dodajo, da poteka postopek odpovedi tudi enemu od stalnih honorarnih sodelavcev.

Ovadba in odškodninska tožba

RTV Slovenija je zaradi oškodovanja javnih sredstev in suma storitve kaznivega dejanja goljufije sprožila tudi postopke za vložitev kazenskih ovadb in odškodninskih tožb. "V nasprotju z zapisi v nekaterih medijih, pa policija še ni izvajala preiskave te kršitve in zato tudi ni bila na lokaciji RTV Slovenija," so še sporočili iz javne televizije.

Kot poudarjajo, bodo v tudi v prihodnje ravnali v skladu z zakonodajo in bodo sankcioniralin če bo potrebno odškodninsko terjali denar od posameznikov, ki bodo kršili zakon, statut, pravilnike in uredbe, ki determinirajo delovanje javnega zavoda in skrbnost ravnanja z javnimi sredstvi.

Komentarjev 11
  • suzana.kos 15:41 09.avgust 2012.

    na rtv bi bila definitivno potrebna ena velika čistka...koliko novinarjev se tam praska in tu pa tam kaj skupaj spravi....

  • gunfight 11:49 09.avgust 2012.

    Še dobr da imamo tebe brihto!

  • mirko 10:53 09.avgust 2012.

    Zakaj hudiča moramo imet nacionalno televizijo, ki se financira iz obveznega prispevka in delno od davkoplačevalcev ?!!! Ane bi bilo boljše če bi država razpisala javno naročilo, ki bi bila namenjena za oddaje, ki so za dobrobit nacionalnemu interesu, kot ...prikaži večt je izobraževanje, kultura in podobno. Na teh razpisih bi lahko kandidirali vsi televizijski mediji prisotni na Slovenskem trgu. Nacionalno televizijo pa spremenit v komercijalno v lasti države in se lenuhi na nacionalki naj živijo od svojega dela, ne pa tako kot sedaj.