Slovenija
30 ogledov

RTV potrdil spremembe delovanja

Fili je dva meseca po imenovanju prevzel vodenje zavoda. (Foto: null) Žurnal24 main
Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je potrdil predlog sprememb statuta zavoda. Ta med drugim predvideva reorganizacijske spremembe Multimedijskega centra (MMC) zavoda.

Da bi spremembe statuta začele veljati, jih mora potrditi tudi nadzorni svet zavoda. Ta bo o predlogu sprememb odločal v sredo popoldne, za potrditev pa je potrebna dvotretjinska večina.

Fili: Ne načrtujemo kadrovskih rošad

Generalni direktor RTVS Marko Filli je zatrdil, da se s spremembami MMC ne ukinja, pač pa bo sprememba statuta omogočila usklajen sodoben multimedijski razvoj zavoda. Predlog sprememb statuta po njegovih besedah ni bil pripravljen zato, ker bi s tem hoteli narediti kadrovsko spremembo, sprememba pa je prvi korak v dolgem procesu povezovanja multimedijskih uredništev, sodelavci bodo ostali, multimedijska ponudba RTVS pa bo bogatejša.

Urbanija: Ni jasno, kdo bo za kaj odgovoren

Odgovorni urednik MMC Uroš Urbanija je na seji sveta ocenil, da je predlagana reorganizacija MMC v veliki meri nedomišljena in ni usklajena z zakonom o medijih ter zakonom o RTVS. Tako po njegovem mnenju ne bo jasno, kateri od urednikov bo odgovoren za posamezne vsebine in prispevke, s tem pa bo poročanje MMC izgubilo na hitrosti. Fili odgovarja, da bodo v tem primeru pripravili notranji organizacijski akt glede delovanja novih medijev.

"Čemu sprenevedanje?"

Urbanija ob tem poudarja, da se MMC kot samostojna producentska in uredniška enota ukinja, zato ne ve, čemu sprenevedanje. Takšna sprememba je sicer, kot je dejal, legitimna odločitev vodstva, pričakoval pa bi, da bi bilo to vsaj v skladu z zakonom.

"To je lahko usodna odločitev"

Svetnik Peter Geršič je dejal, da je bil nad predlogom sprememb statuta prijetno presenečen; Matevž Caserman je opozoril, da so bile spremembe statuta predložene tako nenadoma in tako hitro, da v tem trenutku "ne moremo z gotovostjo trditi, kakšni bodo učinki teh sprememb". "Ta odločitev je lahko usodna za enega od medijev," je dejal. Janko Kos je dejal, da MMC v obstoječi obliki deluje dobro.

Pogledajo naj pisma in pritožbe bralcev

Predstavnica madžarske narodne skupnosti v svetu Elizabeta Bernjak na to odvrača, da bi bilo treba pogledati pisma in pritožbe bralcev MMC varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Miši Molk o kakovosti prispevkov in jezikovni neoporečnosti. Poleg tega pogreša povezanost MMC kot portala z manjšinskimi programi in regionalnimi studii RTVS, zato je predlog sprememb podprla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.