Slovenija
44 ogledov

RTV-prispevka niso znižali

rtv Nik Rovan
Poslanci sprejeli novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija. Prispevek ostaja enak: 12,75 evra za fizične osebe.

Poslanci so sprejeli novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki jo je vlada poslala v proceduro po skrajšanem postopku. Od 78 prisotnih poslancev jih je za novelo glasovalo 55, proti pa se jih je izreklo 21.

Z novelo se višina rtv-prispevka ponovno določa v zakonu o RTVS, pri tem pa se višina prispevka ne spreminja in ostaja pri 12,75 evra za fizične osebe. Sedaj je višina RTV-prispevka določena v zakonih o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 ter za leti 2014 in 2015, kar je bila po mnenju ministra za kulturo Uroša Grilca neustrezna rešitev, tudi z vidika zagotovitve finančne neodvisnosti nacionalne RTV-hiše.

Predlog za nižji prispevek zavrnili

Pri SDS menijo, da novela  prinaša prikrito povišanje rtv-prispevka, zato so napovedali, da je ne bodo podprli.

Pred sejo so vložili dopolnilo, ki bi prispevek znižalo na deset evrov od uveljavitve novele do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto družbenega proizvoda. DZ je dopolnilo zavrnil.

Komentarjev 6
  • zefacveta 22:43 28.januar 2014.

    Prispevek se mora ukiniti, lahko se živijo od reklam in svojega dela.

  • Stolp 22:17 28.januar 2014.

    Sistem plačevanja RTV prispevka obstaja tudi v Nemčiji s tem da tam ne pobere prispevka ena sama monopolna RTV hiša, temveč ti odločiš kateri radijski ali TV postaji ga boš dal. In s tem da tam poteka vroča javna debata ...prikaži več o tem ali je ta prispevek še smiseln, pri nas pa samo underground po forumih, javno pa nima noben medij toliko jajc da bi kritiziral all mighty RTV SLO.

  • lukaz 19:06 28.januar 2014.

    Obstaja en trik. Ker ena oseba plačuje samo en RTV prispevek, je možno, da je plačnik elektrike v eni družini ena oseba ( možno le, če imate večjo družino, ki ne živi vsa na isti lokaciji ) in se tako ...prikaži več plačuje samo en RTV prispevek. Se pa absolutno strinjam glede prisilnega plačila prispevka, ker sam gledam RTV mogoče le eno uro tedensko.