Slovenija
34 ogledov

RTV si je premislila

Andrej Štavar pravi, da stolp ne spada v vas, saj ima negativen vpliv na ljudi t Žurnal24 main
Stolp. RTV sprva gluha za zahtevo po umiku stolpa iz vasi, nato preobrat.

“RTV Slovenija je kljub že pridobljenemu gradbenemu dovoljenju na stari lokaciji pripravljena postaviti nov stolp na novi lokaciji ob izpolnitvi nekaterih pogojev.” Tako so nam na RTV odgovorili na vprašanje, ali bodo vaščanom Šilentabra vendarle prisluhnili in moteči telekomunikacijski stolp umaknili iz vasi oziroma 
novega postavili drugod.

Moti jih nekritičnost
Zaščiteno. Vaščani so zaradi statusa vasi omejeni pri vseh posegih, zato jih moti nekritičnost zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je RTV podal soglasje za novogradnjo stolpa. “Bi takšen stolp dopustili ob Ljubljanskem ali Blejskem gradu?” se je vprašal Ljubo Fabjan, eden od lastnikov hiše v vasi.

Udari strele
Andrej Štavar, predstavnik vasi, opozarja, da sta zaradi stolpa ob udaru strele in širjenju elektrine ogrožena varnost in imetje ljudi. “Večkrat je nastal tudi požar,” pravi. Skrbi jih elektromagnetno sevanje, moteče je tudi šumenje. Stolp iz leta 1975 pa predvsem degradira naravno in kulturno dediščino vasi, ki ima status arheološkega spomenika ter je priljubljena tudi med pohodniki in turisti.

Ponudili nadomestno
Da bi preprečili škodljiv poseg, so se pritožili na gradbeno dovoljenje; o pritožbi bo odločilo ministrstvo za okolje. Hkrati pa so vaščani RTV že pred časom samoiniciativno ponudili nadomestno lokacijo, a pozitivnega odziva več mesecev, vse do občinskega dopisa in naših vprašanj, ni bilo.

Občina Pivka je namreč RTV sporočila, da vaščane podpira in je pripravljena spremeniti prostorski akt, ki bi omogočil postavitev stolpa na nadomesti lokaciji. Na RTV pravijo, da so svojo odločitev že sporočili tudi 
Občini Pivka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.