Slovenija
101 ogledov

RTV spet z vršilcem dolžnosti

RTV Nik Rovan
Odločitev programskega sveta RTVS. Do imenovanja generalnega direktorja bo vršilec dolžnosti Marko Fili. Novinarji s transaprenti izrazili nasprotovanje vmešavanju politike v novinarsko delo.

Programski svet je določil skupino, ki bo po odločitvi višjega sodišča o razveljavitvi Filijevega imenovanja vzpostavila stik z Natašo Pirc Musar. O nadaljnjih korakih bo svet odločal po pridobitvi celovitega pravnega mnenja in predloga pravne službe. 

Pirc Musarjeva je že pred sejo sporočila, da je bila zakonito imenovana za generalno direktorico RTVS, da je bila odločitev sodišča o tem pravnomočna in da bi bilo imenovanje kogarkoli tretjega za zakonitega zastopnika RTVS (četudi začasnega) ponovno nezakonito. 

Pojasnila je, da so program in člani ekipe, ki so bili pred dvema letoma pripravljeni, stvar preteklosti. "Po dveh letih, brez ekipe, ki bi ji lahko zaupala, in na novi poklicni poti, ne bi želela začeti opravljati funkcije generalne direktorice RTVS, pa čeprav vem, da je v tem javnem zavodu veliko kreativnega duha, ki čaka na priložnost za spremembe," je dejala. Želi pa, da programski svet tokrat reši položaj spoštujoč statut RTVS.

S predstavniki programskega sveta se je pripravljena pogovoriti o možnosti, da sama poda pisno zahtevo za svojo razrešitev s funkcije generalne direktorice RTVS.

Ne bodo ogrozili novinarske avtonomije

Svetniki so se poenotili v sklepih, s katerimi so vodstvo RTVS zavezali k doslednemu preverjanju in spoštovanju poklicnih meril in programskih standardov, k skrbi vodstva in urednikov za zagotavljanje profesionalnosti zaposlenih in v pozivu k spremembam poklicnih meril in programskih standardov.

Prav tako so sprejeli sklep, da programski svet ne bo sprejel nobene odločitve, stališča ali ukrepa, ki bi lahko ogrozil svobodo govora ter novinarsko in umetniško avtonomijo. Obenem pa so obsodili pozive k neplačevanju rtv-prispevka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.