Slovenija
16 ogledov

RTV štiri leta niso dovolj

Nekaj tisoč gospodinjstev se kljub obsežni kampanji na prehod z analognega signa Žurnal24 main
Digitalizacija. Pokritost države z digitalnim signalom RTV je premajhna, zato je treba spremeniti zakon.

TV signal po novem
Multipleks. Pri dosedanjem analognem oddajanju se za en televizijski program uporablja eno frekvenco. Pri digitalnem se programi združijo v multipleks; na eni frekvenci je torej mogoče oddajati več programov.

 

Televizija. Radiotelevizija (RTV) Slovenija, ki upravlja prvo digitalno omrežje oziroma multipleks A, je doslej za oddajanje v digitalni tehniki usposobila le 36 od 82 oddajnikov. Po zakonu bi morali do 1. decembra zagotoviti 95-odstotno pokritost države z digitalnim signalom, a poznavalci ocenjujejo, da jim lahko v naslednjih dveh mesecih in pol uspe doseči kvečjemu 90 odstotkov. To pa pomeni, da bi bilo od decembra brez televizijskega signala 60 tisoč gospodinjstev. Po naših podatkih ima RTV težave tudi s kakovostjo opreme na novih oddajnikih, zato bi lahko bila pokritost še manjša.
85-odstotno pokritost prebivalstva z digitalnim signalom v tem trenutku zagotavlja RTV.

 



Ministrstvo za visoko šolstvo zato na vrat na nos namerava spremeniti zakonodajo, ki ureja digitalizacijo televizije. Namesto ostrega reza 1. decembra bodo podaljšali oddajanja analognega signala in tako omogočili mehkejši prehod na novo tehniko.
Zaradi izjemne občutljivosti projekta smo se odločili predlagati postopni odklop analognega signala.
József Györkös, ministrstvo za visoko šolstvo in tehnologijo

 

Norkring ne komentira
Upravljalec drugega digitalnega omrežja, norveški Norkring, ima z državo podpisano pogodbo o prehodu na digitalno oddajanje s 1. decembrom, zato lahko pričakujemo, da bo operater multipleksa B skočil na noge. Strokovnjaki so prepričani, da državi tožba ne uide, na Norkringu pa so nam povedali, da informacij o spremembi zakonodaje za zdaj ne morejo komentirati, saj jih o tem ni še nihče uradno obvestil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.