Slovenija
27 ogledov

RTV želi zvišati prispevek

Generalni direktor RTV meni, da referenduma o RTV prispevku ne more biti, saj gr Žurnal24 main
Javni zavod RTV Slovenija na ministrstvo poslal zahtevo za zvišanje RTV-prispevka za 21 centov. Odhajajoča ministrica Majda Širca je proti.

Javni zavod RTV Slovenija, ki ga vodi Marko Filli, je prejšnji teden kulturnemu ministrstvu spet poslal zahtevo za zvišanje RTV-prispevka za 1,8 odstotka, oziroma 21 centov, na 12,21 evra, na svoji spletni strani pišejo Finance. Pristojno kulturno ministrstvo pod odhajajočo Majdo Širca zvišanju po pisanju časnika nasprotuje.

Vlada mora o povišanju, da bi lahko začelo veljati januarja 2012, odločiti do 1. septembra. Po zakonu lahko zviša prispevek do 10 odstotkov, če so za to utemeljeni ekonomski razlogi. Vodstvo RTV po pisanju Financ ob svoji zahtevi opozarja na 4,9 milijona izpada prispevka, ki je nastal na začetku leta zaradi pravne praznine po referendumskem padcu zakona o RTV.

Zadnje zvišanje prispevka je bilo leta 2009, in sicer za en evro oziroma devet odstotkov. RTV prispevek trenutno znaša 12 evrov na mesec oziroma 144 evrov na leto. Z naročnino je RTV lani od povprečno 613.667 naročnikov dobil 86,6 milijona evrov ali 64,9 odstotka vseh prihodkov.

Komentarjev 5
  • puys 23:25 04.julij 2011.

    Po prehodu na digitalno tv ni več nobene potrebe po kakih prispevkih! Signal lahko preprosto zakodirajo.Kdor bo želel gledati RTV SLO, bo pač kupil dekodirano kartico in plačal naročnino. Za teh 12 eur na mesec dobiš vse najboljše programe ...prikaži več na kabelski, ne pa neko skrpucalo polno reklam!UKINIT TAKOJ!

  • BUČKO 22:06 04.julij 2011.

    Evo lahko zvišajo prispevek, če mi vsak dan pred najbolj gledano oddao oz. štirikrat dneno od 7h do21h enkrat zavrtijo zastonj reklamo za mene.(mojo-za mene kakorkoli že). Jaz jim že desetletja dajem denar, zakaj že, ne gledam jih ne poslušam ...prikaži večm jih ccccccccccccc.

  • jurij 20:41 04.julij 2011.

    recesija,samo da je goveja muzika pa sveta maša.