Slovenija
382 ogledov

RTVS: manjka le še delavski direktor

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
V upravi Radiotelevizije Slovenija (RTVS) po noveli zakona o RTVS manjka le še delavski direktor.

Zaposleni ga bodo morda izvolili že v današnjem prvem krogu. Kandidati so voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik, športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer ter predsednik sveta delavcev Robert Pajek. Morebitni drugi krog bo 16. avgusta.

Štiričlanska uprava bo začela mandat, ko bodo imenovani vsi člani. Svet zavoda je za predsednika uprave 13. julija imenoval dolgoletnega zaposlenega na RTVS Zvezdana Martiča, za dva člana uprave pa na Martičev predlog 19. julija direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS.

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Vlada je želela z novelo zakona položaj generalnega direktorja zavoda zamenjati z upravo, s čimer bi integrirali vodilne funkcije javnega medijskega servisa. To je po mnenju vlade glede na tehnološke spremembe in obstoječo medijsko-komunikacijsko okolje primernejši model upravljanja. Za predsednika in člane uprave se bodo smiselno uporabljale določbe o skrbnosti in odgovornosti, kot jih za člane organov vodenja oziroma nadzora določa zakon, ki ureja gospodarske družbe.

dezurni@styria-media.si

RTV Slovenija Slovenija Izbrali novega šefa RTV Slovenija
Komentarjev 11
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 12:49 25.julij 2023.

    Kmetiča naj imenujejo, sej ma izkušnje še iz SŽ, ki jih je spravil v PM v kratkem času, govnar SDS-ovsk!!

  • Kmodri 10:21 25.julij 2023.

    Naj se pa RTV financira iz reklam ali proračuna! Saj deluje v javnem interesu! Ne pa, da jokajo kako nizka je naročnina in terorizirali državljane!

  • Plavi-mil 09:58 25.julij 2023.

    Pa imamo spet KOMUNISTIČNO PARTIJO BIVŠE JUGE na čelu HANZI TV, bravo Slovenci, bravo, ker ste izvolili jugovino.