Slovenija
61 ogledov

Rubežnika niso spustili v prostore vlade

Evro Profimedias
Sindikat vojakov Slovenije je lani dobil pravdo proti državi zaradi neizplačevanja plačnih nesorazmerij, ta teden pa so se za enega od vojakov odločili poplačilo doseči z rubežem na vladi.

Pri tem so bili delno uspešni, saj je rubežnik zasegel avtomobil, ki pa ne zadošča za poplačilo dolga. Če dogovora ne bo, bodo rubež nadaljevali naslednji teden.

Kot so pojasnili v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS), so rubež izvedli nad premičnimi stvarmi na naslovu vlade na podlagi dobljene sodbe v kolektivnem sporu zaradi nezakonitega neizplačevanja plačnih nesorazmerij v letih 2010 do 2012.

V sindikatu so s tem, kot pravijo, želeli preizkusiti delovanje pravne države in pridobiti sodno prakso za vse ostale člane, saj imajo pravnomočno sodbo iz kolektivnega spora za plačilo dolga iz naslova nesorazmerij vsem članom sindikata že leto dni in po njej bi vsem dolg moral biti poravnan v 15 dneh.

Rubežnika niso spustili na vlado

Rubežnik je sredi tedna skušal opraviti rubež na vladi, a mu to kljub vztrajnosti ni uspelo, saj mu v prostorih vlade tega niso dovolili. "Ali je to zakonito, ne vemo, je pa najmanj čudno, da se prepreči izvajanje zakonitega dejanja," so se vprašali v sindikatu.

Ob tem so še dodali, da so med pogajanji z vladno pogajalsko skupino lani od zdaj že nekdanjega ministra Gregorja Viranta osebno večkrat zahtevali, da je treba sodbo sodišča spoštovati in izplačati dolg iz naslova nesorazmerij takoj in ne po obrokih ter pozneje, kot je bilo njegovo stališče in je pozneje bil sprejet tudi takšen zakon.

Z rubežem bodo nadaljevali

Od vseh upravičenih članov SVS so se zato odločili, da poskusno sprožijo postopke izvršbe za dva člana sindikata. Izvršitelj jim je zagotovil, da bo z rubežem nadaljeval, saj deluje zakonito in je dolžan zarubiti premične stvari na vladnem naslovu do plačila dolga v celoti.

"Žalostno ob tem je, da gre pri konkretnem članu za 600 evrov dejanskega dolga. Zarubljeni clio je vreden le nekje okoli 300 evrov, zato bo treba zarubiti še kakšen stol, mizo, omaro ali računalnik, saj se za rabljene stvari na dražbi doseže nizka cena," poudarjajo v sindikatu. Navajajo tudi, da država javnim uslužbencem iz naslova nesorazmerij po podatkih resornega ministrstva dolguje okoli 190 milijonov evrov.

Sklep še ni pravnomočen

Na državnem pravobranilstvu so v zvezi s konkretnim primerom pojasnili, da mu mora ministrstvo za obrambo izplačati še drugi obrok tretje četrtine v višini dobrih 300 evrov neto, ob tem pa potrdili, da je ljubljansko okrajno sodišče izdalo sklep o izvršbi. A kot dodajajo, ta sklep še ni pravnomočen, zato o upnikovi uspešnosti ni mogoče govoriti. Država se je namreč zoper sklep pritožila in zahtevala predlog za odlog izvršbe.

Pravobranilstvo je še pojasnilo, da poplačilo plačnih nesorazmerij država izvaja v skladu z za to sprejetim zakonom. Tudi v tej zadevi je bil vojaku prvi obrok že izplačan, drugi pa bo v skladu z določbami zakona obračunan in izplačan pri plači za januar 2015. Glede na to, da bo država dolgovani znesek izplačala, je smiselnost vlaganja predlogov za izvršbo po njihovem vprašljiva.

Na pravobranilstvu ob tem poudarjajo, da rubež premičnin ni potreben. V primeru namreč, da sodišče njihovemu ugovoru zoper sklep o izvršbi ne bo ugodilo in bo ta postal pravnomočen, ima dolžnik dovolj sredstev za poplačilo terjatve, zato povečevanje stroškov postopka z najemom izvršitelja in cenilci po njihovem ni smotrno.

Komentarjev 2
  • mirko 15:21 04.oktober 2014.

    Samo MAFIJA ne spusti rubežnika v hišo, čeprav ima rubežnik veljavno licenco in sodno odločbo v rokah. In kdo potem takem vodi to državo ?!

  • KLOBO 11:22 04.oktober 2014.

    Zakon mora veljati za vse enako, zato vlada ni izjema, če so pri človeku zarubili in prodali hišo za pičlih 200 €, je smiselno in prav, da se rubež izvrši tudi pri vladi, in to sedaj in takoj, ne pa ...prikaži več da mutijo z nekakšnimi predlogi za odlog izvršbe !! Zakon mora veljati tudi za Cerarja, sam je povdarjal , da se bo zavzemal za etiko in pravno državo, vndar je njegovo početje daleč od tega !!