Slovenija
69 ogledov

Rudarji prejeli zahtevane odpravnine

Rudnik Trbovlje-Hrastnik
1/3
Gregor Katič
Zasavski rudarji naj bi tudi to noč ostali v jami. Direktor RTH jim je prinesel dokazila o izpolnitvni stavkovnih zahtev.

Predsednik stakovnega odbora Anton Lisec je dejal, da se rudarji v jami še vedno pogajajo z direktorjem RTH Bojanom Jelenom, a bodo po njegovem mnenju stavko nadaljevali.

Jelen je rudarjem okoli 16. ure prinesel dokazila o izpolnitvi stavkovnih zahtev, ki so se nanašale na zagotovitev izplačila februarskih plač 18. marca, in izplačilu odpravnin 11 delavcem v skupni višini 240.000 evrov. Gre za delavce, ki so od decembra lani prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Želijo odgovore o prihodnosti

Po Liščevih besedah rudarji želijo jasne odgovore o tem, kako bo Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) posloval v prihodnje, kako bo zagotovljen denar za izplačilo plač v naslednjih mesecih, kje bo vodstvo našlo denar za izplačilo odpravnin 135 letos presežnim delavcem in delavcem, ki bodo presežni naslednje leto. Prav tako rudarji želijo izvedeti, kakšne so možnosti prezaposlovanja ali predčasnega upokojevanja po izrednih pogojih.

Po Jelenovih navedbah bo rudnik že v ponedeljek začel s pripravami na izplačilo februarskih plač, ki bodo izplačane dan pozneje. V ta namen naj bi RTH pridobil milijon evrov z naslova zapiralnih del, ki so podaljšana na leto 2018. Meni tudi, da prisilna uprava, ki je bila v RTH uvedena v torek, ne bo vplivala na izplačilo plač ali obveznosti do dobaviteljev, transakcijski računi rudnika pa so že deblokirani. O vseh izplačilih pa bo sicer odločala prisilna upraviteljica Ermina Bajuk.

Zanikali informacije o višini plače

Lisec pa je danes zanikal informacijo, da naj bi rudarji RTH imeli 1900 evrov neto plače. Kot je poudaril, takšne plače niso imeli niti v zlatih časih rudnika in neto plača za rudarja s 35 let delovne dobe je pod 1000 evrov.

Stavko zasavskih rudarjev so danes med drugim podprli tudi zaposleni v Termoelektrarni Trbovlje, ki tudi sami zaradi negotove usode podjetja razmišljajo o stavki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.