Slovenija
18 ogledov

Rudarji stavkajo

reševalna vaja premogovnik Žurnal24 main
V Premogovniku Velenje in Rudniku Trbovlje-Hrastnik potekata opozorilni stavki rudarjev.

Velenjski knapi bodo za dve uri zaustavili delo v vsaki izmeni, zaposleni na delih v jami pa bodo stavkali dve uri v prozivnici. Rudarji RTH bodo stavkali osem ur, stavka pa se je začela ob 6. uri.

Predsednik podjetniškega sindikata Ferdinand Žerak je dejal, da pričakuje, da bodo na jutrišnjih pogajanjih z upravo družbe in generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blažom Košorokom dosegli nek dogovor. Po njegovi oceni uprava premogovnika in HSE iščeta rešitve v pravo smer, kar pomeni zagotovitev likvidnosti rudnika in ureditev odprtih zadev na daljši rok.
 

V Premogovniku Velenje se je dvourna opozorilna stavka, v kateri sodeluje več kot 800 zaposlenih ali 66,6 odstotka vseh zaposlenih, začela ob 6. uri zjutraj. Nekateri zaposleni so želeli, da bi med stavkovne zahteve vnesli tudi zahtevo po odstopu uprave rudnika, vendar je vodstvo sindikata to zavrnilo.

Od uprave Premogovnika Velenje in Košoroka stavkajoči zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE. Velenjski premogovnik naj bi HSE dolgoval že več kot 15 milijonov evrov.

Od uprave premogovnika zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba. Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Stavkali bodo osem ur

Rudarji RTH pa so kot stavkovne zahteve izpostavili izplačilo januarskih plač v celoti do prejšnjega petka ter zagotovitev sredstev za odpravnine presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oziroma samozaposlitve presežnih delavcev. V četrtek so prejeli le akontacijo januarske plače v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so jim bili izplačani tudi stroški, povezani z delom, torej prevoz in prehrana.

Rudarji tudi zahtevajo, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Komentarjev 2
  • Ferluci 11:27 03.marec 2014.

    Torej bo treba dvigniti ceno elektrike, da pokrijejo surovino - premog. Drugače ne bo šlo. Še ena potrditev, da je bil TEŠ že v projektu zgrešena investicija, ki bo vedno ustvarjal izgubo. Plačali bomo pa tako davkoplačevalci. Živel šaleški lobi ...prikaži veči z Lahovnikom na čelu!

  • ennanova 10:19 03.marec 2014.

    Okupiraj, upri se, proizvajaj!Vio.me je bilo nekoč uspešno podjetje za proizvodnjo lepil za ploščice iz grškega mesta Thessaloniki. A kot številna druga podjetja, je tudi Vio.me uničila kriza in brezbrižen odnos lastnikov do “svoje” delovne sile. Vendar so s ...prikaži več propadom podjetja leta 2011 delavci podjetje preprosto zasedli (okupirali), se uprli državi in lastnikom ter pred dobrim letom ponovno zagnali …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1504-okupiraj-upri-se-proizvajaj