Slovenija
29 ogledov

Rudarji začeli stavkati

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) so ob 6. uri začeli stavko v jami v Hrastniku.

Pred odhodom v jamo se je stavkovni odbor srečal z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom, ki pa mu rudarjev ni uspelo odvrniti od stavke. Osnovna stavkovna zahteva je izplačilo januarskih plač v celoti, stavka pa bo trajala do preklica.

Omerzel se je z rudarji pogovarjal okoli dve uri, vendar jim stališč ni uspelo zbližati. Pogovora so se udeležili tudi župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan in nekateri poslanci v državnem zboru iz Zasavja. Podporo stavkajočim rudarjem bodo čez dan prišli izreč tudi njihovi otroci.

Kot je za STA povedal predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec, obstaja možnost, da bodo rudarji noč preživeli v jami. Zato je stavkovni odbor vse stavkajoče pozval, naj s seboj vzamejo hrano in vodo za prvi dan stavke ter odeje oziroma spalne vreče, tisti, ki imajo zdravstvene težave, pa tudi zdravila.

Plač še vedno ni

Lisec je dejal, da je imelo resorno ministrstvo tri tedne časa za ukrepanje, vendar glede njihovih stavkovnih zahtev ni storilo ničesar. Po njegovi oceni je država kot lastnica rudnika precej odgovorna za današnjo stavko. Lani bi moral rudnik po zasavskem zakonu namreč prejeti 14 milijonov evrov, s sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ pa so prejeli le pet milijonov evrov.

Stavkajoči, ki so minuli ponedeljek izvedli osemurno opozorilno stavko, v petek niso prejeli januarskih plač v celoti, izplačilo teh plač pa je njihova osnovna stavkovna zahteva. Prav tako zahtevajo, da država kot lastnica določi usodo rudnika v prihodnje.

Rudnik ima po zagotovilih direktorja družbe Bojana Jelena sredstva zagotovljena, vendar celovška banka BKS zaradi skoraj treh milijonov evrov dolga ni odblokirala računa. Pogovore z banko bo Jelen nadaljeval danes. Opozoril je, da mora soglasje k odblokadi računa odobriti uprava banke, ki je v Celovcu, saj slovenska podružnica teh pristojnosti nima.

Komentarjev 1
  • dragec 10:08 10.marec 2014.

    Mal me spominja na kosovo