Slovenija
26 ogledov

Rudarji zamrznili stavko

reševalna vaja premogovnik Premogovnik Velenje
Stavkovni odbor Premogovnika Velenje je danes po pogovoru z začasnim predsednikom uprave rudnika Ivanom Pohorcem sprejel odločitev o zamrzniti stavke do 24. marca.

Predsednik stavkovnega odbora Ferdinand Žerak je v izjavi za medije povedal, da bodo pogajanja nadaljevali že v ponedeljek, stavkovne zahteve pa ostajajo enake.

Žerak je še dejal, da želijo Pohorcu, ki ga je nadzorni svet rudnika za začasnega predsednika uprave imenoval v četrtek, dati nekaj časa za priprave za nadaljevanje pogajanj. Izrazil je upanje, da bodo med pogajanji prišli do ustreznih rešitev. V ponedeljek pa so velenjski knapi izvedli dvourno opozorilno stavko, v njej pa je sodelovalo več kot 800 zaposlenih.

Dolg, višji od 15 milijonov evrov

Od uprave Premogovnika Velenje in generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka stavkajoči zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE. Velenjski premogovnik naj bi HSE dolgoval že več kot 15 milijonov evrov.

Od uprave premogovnika zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba. Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.