Slovenija
34 ogledov

Rudolf in občinska seja

pust Novo mesto Jerca Božič Kranjec
Prevzem oblasti.

Letošnje Rudolfovo vstajenje, s katerim so lani po dolgem premoru obudili novomeški pustni sprevod, se tokrat ne bo zgodilo na pustno soboto, temveč že v četrtek.

Dogajanje se bo, kot napoveduje pl. Ivan Kuljaj, desni pribočnik Rudolfov, začelo ob 15. uri pred grmskim gradom, od koder se bo pogrebni sprevod napotil proti Glavnemu trgu; tam naj bi ob 16. uri Rudolf IV. Habsburški, ustanovitelj Novega mesta, vstal od mrtvih. Pl. Kuljaja smo zato vprašali, ali pogrebci vedo, da naj bi bila sicer ob tej uri na Rotovžu občinska seja; to so zdaj premaknili na 17. uro. “Seveda, Slavno glavarstvo Vojvodine Kranjske bo prevzelo oblast,” je odgovoril pl. Kuljaj.

Pojasnil je še, da so karneval premaknili zato, da bodo lahko gostili tudi ptujske kurente, ki se ga sicer ne bi mogli udeležiti. Karnevalski trušč bo, kot verjetno načrtujejo, do začetka seje že potihnil, čeprav naj bi glavarstvo oblast obdržalo do pepelnične srede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.