Slovenija
33 ogledov

Rukavina poskrbel za svoje

Podžupan Andrej Verlič (desno) naj bi Vladimirju Rukavini kril hrbet in navijal Žurnal24 main
EPK. Kulturniki ogorčeni. Razburja jih kratek rok za prijavo in borna sredstva za programe.

"Dovolj dolg rok je, saj gre za programe, ki so že bili izvedeni leta 2009 in gre praktično za poročila o kulturnih programih," pravi Martina Kositer, sekretarka začasnega sekretariata evropske prestolnice kulture (EPK). Nanjo nas je z vprašanji napotil Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma (ND) Maribor in predsednik začasnega sekretariata, ki je do nedelje v Londonu. Le devet dni imajo namreč zainteresirani kulturniki časa, da prijavijo svoje predloge za projekte za EPK 2012.

Le pet delovnih dni

Kdo odloča o denarju?
Komisija. Posebno razpisno strokovno komisijo, ki je bila imenovana s strani ND in Mestne občine Maribor in bo ocenila ustreznost prijavljenih programov oziroma projektov, jih vrednotila ter predlagala višino sofinanciranja, sestavljajo: Zoran Medved, Jože Slaček, Simona Vidmar, Urška Čop Šmajgert, David Braun, Mario Berdič in Daniel Sajko.

Nekateri nezadovoljni kulturni ustvarjalci so se obrnili tudi na naše uredništvo in nam pojasnili, da v tako kratkem času težko pripravijo tako obširno dokumentacijo, ki je pogoj za prijavo. "Poziv je bil objavljen na spletnih straneh v petek zvečer ob 18. uri. Časa za prijavo pa je do nedelje, 15. novembra, torej le polnih pet delovnih dni. Z vso naglico izpolnjujem dokumentacijo, da bi ujel rok," nam razlaga eden izmed kulturnikov, ki pa ne želi biti imenovan, saj bo tudi o njegovi prijavi odločala komisija.

Skoraj pol milijona za ND
"Zakaj nam je namenjenih samo slabih 300 tisoč evrov, če pa vemo, da je občina za programe namenila veliko več denarja," se sprašuje naš sogovornik. Na mariborski občini so nam pojasnili, da ND Maribor, ki je letos po vladnem sklepu nosilec projekta EPK, zagotavlja največ 975 tisoč evrov, od tega pa 742 tisoč evrov za kulturne programe. Vladimir Rukavina je kot predsednik sekretariata že pred javnim razpisom zagotovil 448 tisoč evrov svojim projektom, ki so Festival Maribor, Festival Lent in izobraževalni program za mlade.

Prihodnje leto več denarja

233 tisoč evrov dobi Narodni dom Maribor, da letos skrbi za koordinacijo in organizacijo EPK.

"Ravno zato, ker je prihajalo do navzkrižja interesov, smo se skupaj z ministrstvom za kulturo odločili, da se ustanovi nov javni zavod za vodenje projektov EPK 2012," je pojasnil Aleš Novak, direktor urada za kulturo in mladino na mariborski občini, ki pomirja kulturnike, da ta razpis ni zadnji. "Kdor se ne bo uspel prijaviti na ta razpis, bo lahko kandidiral tudi prihodnja leta, ko bo na razpolago več sredstev. Prihodnje leto bo s strani ministrstva za kulturo namenjenih 2,4 milijona evrov, mariborska občina pa bo skupaj s partnerskimi mesti dodala par milijonov," je dodal Novak.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.