Slovenija
35 ogledov

Rumene rutice na cesti

Šolarje naj v šolo pospremijo starši, svetuje Jožica Trlep iz sveta za preventiv Žurnal24 main
Varno v šolo. Prostovoljcev primanjkuje. Lani brez smrtnih žrtev na poti v šolo.

V prvih 14 dneh bodo policistom na Koroškem tako kot drugod pri nadzoru pred osnovnimi šolami in vrtci pomagali prostovoljci: člani zveze šoferjev in avtomehanikov, gasilci, otroci prometniki, člani Avto-moto zveze Slovenije, predstavniki Rdečega križa in drugi. Vsak dan jih bo policistom v pomoč okoli 60.

Premalo prostovoljcev
Na območju Policijske uprave (PU) Maribor opozarjajo, da imajo premalo prostovoljcev, zato pozivajo starše, naj se pridružijo šolski prometni službi. “Otroci so celo šolsko leto na poti v šolo in domov, ne samo prvih 14 dni. Zato iščemo prostovoljce, da bi šolsko prometno službo izvajali celo šolsko leto, ampak nam jih do zdaj žal ni uspelo pridobiti,” je povedala Jožica Trlep iz sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri mariborski občini.

Brez smrtnih žrtev
Statistika. Na Štajerskem, Koroškem in v Pomurju so pristojni veseli, da v zadnjem letu niso imeli niti ene smrtne žrtve med otroci ali mladostniki v prometnih nesrečah na poti v šolo ali domov. Slabša je statistika prometne varnosti nasploh. Na območju PU Maribor je mladoletnik v prometni nesreči umrl, več kot 300 otrok in mladoletnikov pa je bilo lahko telesno poškodovanih.

Črnih točk ne izpostavljajo
Posebnih črnih točk pred šolami in vrtci ne izpostavljajo nikjer. Na Celjskem vozniki že vedo, da je radar največkrat mogoče opaziti na cesti med Celjem in Laškim na Polulah, kjer je osnovna šola tik ob glavni in najprometnejši cesti. Na Koroškem je prometna varnost najbolj kritična na glavni cesti med Slovenj Gradcem in Doličem, na območju PU Maribor pa na cesti med Slovensko Bistrico in Ptujem ter na koncu avtoceste pri Gruškovju.

Pod drobnogledom
Poostrene nadzore bodo policisti opravljali predvsem prvih 14 dni septembra, pa tudi pozneje. “Zlasti bodo pod drobnogledom vsi, ki prevažajo otroke v šole in vrtce, tudi starši,” so opozorili policisti. Trlepova pa je dodala: “Starši, ki pripeljejo otroka z avtomobilom tik pred šolo, se morda niti ne zavedajo, da s tem povzročajo gnečo in nehote v nevarnost spravljajo šolarje, ki prihajajo v šolo peš ali s kolesom.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.