Slovenija
7 ogledov

'Rupel bolj sporen od Veselinoviča'

kresal23 bobo Žurnal24 main
Predsednica vladnega LDS Katarina Kresal pričakuje, da bo koalicija na jutrišnjem vrhu zgladila nesoglasja in dorekla način kadrovanja. Odzvala se je tudi na kritike na Veselinovičevo imenovanje v NLB.

"Zame bo najbolj pereča tema koalicijskega vrha pogovor o tem, kako se bomo v prihodnje spoprijemali s krizo. Želeli bi tudi vedeli, kakšna bo strategija ravnanja s Hrvaško, da bi odnose vrnili na nek prijazen nivo. In da bomo dokončno dosegli soglasje o vojnih zakonih," svoja pričakovanja pred jutrišnjim koalicijskim vrhom opisuje predsednica LDS Katarina Kresal. Pogovora o kadovanju na vrhu koalicije ne pričakuje, "pričakujem pa, da bomo čim prej dorekli način delovanja kadrovsko-akreditacijskega sveta. To je naboljši možni način, da postavimo standarde pri imenovanjih članov v gospodarske družbe."

Potem ko je predsednik SDS Janez Janša včeraj dejal, da gre pri imenovanju Draška Veslinoviča na čelo NLB za politične kadrovske kupčije, je Kresalova danes dejala, da Veselinovič ni član LDS, je pa z njo sodeloval in je član odborov stranke.

"Mene izjemno čudi ta veliki odpor proti njegovi izvolitivi. Je velik strokovnjak. Bil je dolgoletni direktor ljubljanske borze, uspešno vodi banko, je dolgoletni predavatelj javnih financ. Je bistveno prispeval k vzpostavitvi finančnega sistema v Sloveniji. Vedno je dosledno strokoven in če pri kom ni treba imeti pomislekov, ali gre za politično kadrovanje, je to Draško Veselinovič." Meni, da so "kakšna druga kadrovanja bolj sporna, pa pri njih ni bilo pripomb." Na vprašanje, katera, odgovarja: "Denimo imenovanje gospoda Rupla. Kako to, da zoper njega ni bilo pripomb? Menim, da je tisto veliko huje od imenovanja gospoda Veselinoviča."
 
Na pomisleke koalicijske partnerice Zares in ministrskega kolega Mitje Gasparija, da je bil Veselinovič imenovan mimo razpisa, pa odgovarja: "Obstajajo različni načini imenovanj, od razpisov, do individualnega izbiranja. Gaspari je imel okoli tega že različna mnenja. Včasih je menil, da ravno za tako mesto ni potreben razpis. Jaz bi pa vseeno opozorila na to, da ima NLB lastnika, ki je tujec. Belgijski lastniki so soglasno odločili, da je Veselinovič pravi človek. Odločili niso na pamet, ampak na podlagi prezentacij, ki jih je imel zanje. In menim, da tudi njihovo mnenje nekaj šteje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.