Slovenija
64 ogledov

Rupel: Erjavec me je preprosto vrgel iz službe

politika: 15.06.2004, Dimitrij Rupel, zunanji minister, intervju, Ministrstvo za Boštjan Tacol
Rupel je prepričan, da bi moral še naprej opravljati delo generalnega konzula v Trstu, ob njegovi razrešitvi pa bo delo moteno, pravi. Prepričan je tudi, da gre za kazenski ukrep.

Zunanji minister Karl Erjavec "me je, preprosto povedano in v skladu s tradicijo, ki smo jo poznali v Jugoslaviji in zaradi katere je Slovenija iz Jugoslavije odšla leta 1991, vrgel iz službe. To je bil še en izbris, še ena lustracija," je za tednik Demokracija ocenil generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel v zvezi s svojim odhodom s tega položaja.

Rupel sicer dopušča možnost, da je bil Erjavec pri tem le "poslušen izvrševalec − nečak iz ospredja".

"Nesporno gre za kazenski ukrep, ki pa ni osamljen. Bom parafraziral, kar je pred kratkim rekel Janez Janša: danes mečejo iz hiše tiste, ki so jo zgradili, vanjo pa se selijo tisti, ki so nekoč najbolj ovirali njeno graditev," je prepričan bivši zunanji minister.

Delo na konzulatu bo moteno, je prepričan Rupel

Erjavec je Rupla 11. junija v elektronskem sporočilu seznanil s predčasno razrešitvijo s položaja generalnega konzula z 31. julijem letos. Pri tem se je skliceval na zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki določa obvezno upokojitev, če sta izpolnjena pogoja starosti in delovnih let.

A Rupel opozarja, da Zujf omogoča podaljšanje delovnega razmerja, če je to potrebno za nemoten delovni proces, in meni, da bo ta proces na generalnem konzulatu v Trstu ob njegovem tako zgodnjem odhodu zagotovo moten.

V bran mu je stopil Pahor

Erjavec mu, kot je povedal v intervjuju, sicer ni odgovoril na nobeno pismo in na noben argument v zvezi z razrešitvijo. Zato pa ga je prijetno presenetilo stališče predsednika republike Boruta Pahorja, ki je ocenil, da bi z njegovo razrešitvijo "nastala kadrovska vrzel" in bi bil "moten postopek dela". "To pa bi bilo ravno v nasprotju z namero ministrstva, ki je s teboj podpisalo dogovor prav zato, da bi delo v Trstu potekalo nemoteno," je po Ruplovih besedah menil Pahor.

"Erjavec ni primeren"

"Verjetno je Erjavcu osebno všeč resor za zunanje zadeve, vendar zanj ni najprimernejši, kar je tudi razumljivo. Poznate še kakšno državo, v kateri bi za zunanjega ministra postavili predsednika upokojenske stranke? Morda se zato toliko ukvarja z upokojevanjem," je Rupel še menil glede svojega naslednika na čelu MZZ.

Oviral ga je tudi Türk

Rupel je v intervjuju tudi spomnil, da bi moral leta 2008 postati veleposlanik v Avstriji, a je tedanji predsednik republike Danilo Türk to preprečil, "kar je bila politična lustracija, kot smo jo poznali v Jugoslaviji". Leta 2012 bi naj nato postal veleposlanik pri ZN, v Berlinu ali na Dunaj, a je Türk to znova "grobo zavrnil".
 

Zakon spremenjen zaradi Rupla?

Medtem je bil leta 2009 sprejet zakon o zunanjih zadevah, ki dopušča službovanje v tujini le do 68. leta starosti. "Kolikor vem, sta to omejitev – zaradi mene in še koga, ki sta ga želela izključiti iz slovenske diplomacije – postavila Danilo Türk in (tedanji zunanji minister) Samuel Žbogar."

Komentarjev 14
  • Veteran 15:53 18.julij 2013.

    Rupel, saj je bil že čas, da te zamenjajo in greš v NEZASLUŽEN pokoj.

  • LJ24 14:47 18.julij 2013.

    Upam, da smo se ga DOKONČNO ZNEBILI!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • dragec 12:30 18.julij 2013.

    Bravo, popolnoma se strinjam