Slovenija
7 ogledov

Rupel: Haag ni dokončna odločitev

Strokovna mnenja bo zbrala nova koordinacijska skupina mednarodnopravnih strokov Žurnal24 main
Rupel je članom pristojnega odbora DZ zagotovil, da bo Slovenija pri presojanju vprašanja meje pred tretjo stranjo vztrajala pri t. i. načelu pravičnosti.

Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) je na današnji seji, ki se je je udeležil zunanji minister Dimitrij Rupel, razpravljal o vprašanju reševanja odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Člane odbora je med drugim zanimalo, ali bo Slovenija pri presojanju vprašanja meje pred tretjo stranjo vztrajala pri t. i. načelu pravičnosti. Rupel jim je zagotovil, da bo Slovenija pri tem načelu vztrajala, poudaril pa je tudi, da odločitev o tem, ali bo o meji presojalo Meddržavno sodišče v Haagu, še ni sprejeta.

"Mislim, da si lahko vzamemo še nekaj časa, preden bomo šli pred sodišče v Haagu – če bomo sploh kam šli," je izjavil zunanji minister. Kot je dejal, bo odločitev o nastopu pred tem sodiščem – o njem sta sicer neformalno načelno soglasje konec avgusta na Bledu dosegla slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader – sprejeta, ko bo vse potrebne podatke zbrala stroka.

Odločitev bo sprejela stroka
Strokovna mnenja bodo zbrale nova koordinacijska skupina mednarodnopravnih strokovnjakov pod vodstvom Mihe Pogačnika in še dve novi mešani komisiji. Kot je danes povedal Rupel, bo postopek odločanja o presoji pred tretjim stekel le, če bo dosežen dogovor o sprejemljivem pravnem okviru.

Zmaga Jelinčiča (SNS) je medtem zanimalo, zakaj je sestava skupine mednarodnopravnih strokovnjakov, ki bo pripravila strokovna mnenja za reševanje vprašanja meje s Hrvaško, tajna, hkrati pa je izrazil zaskrbljenost, ker to skupino vodi Miha Pogačnik, ki naj bi bil udeležen pri vseh dosedanjih fiaskih. Rupel mu je odgovoril zgolj, da nima pooblastil, da bi o zaupnem gradivu lahko govoril na javnem zasedanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.