Slovenija
27 ogledov

Rupel konzul le še do konca julija?

Dimitrij Rupel. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Mandat bo letos potekel 15 vodjem konzularnih predstavništev, med njimi tudi Ruplu.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v državnem zboru napovedal, da bo generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel 31. julija izpolnil pogoje za upokojitev in mu bo v skladu z zakonom o uravnoteženju javnih financ prenehalo delovno razmerje na zunanjem ministrstvu.

Erjavec je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Dragutina Mateja na današnji seji DZ o poteku mandatov vodjem konzularnih predstavništev v letošnjem letu pojasnil, da bo mandat potekel 15 vodjem in da bo med njimi tudi Rupel.

Ruplu bi sicer takrat mandat še lahko tekel naprej, a je Erjavec spomnil, da zakon o uravnoteženju javnih financ določa obvezno upokojitev, če sta izpolnjena pogoja starosti in delovnih let.

Ne upokojijo se, ker bi bila pokojnina nižja

Skupno se bo sicer v letu 2013 upokojilo osem slovenskih diplomatov, je še povedal Erjavec. Po zakonu o invalidskem in pokojninskem zavarovanju starostni pogoj za upokojitev izpolnjuje še deset diplomatov, vendar pa nimajo izpolnjenega pogoja delovnih let.

"To pa zato, ker se tem desetim diplomatom ne priznava čas, ko so službovali v zveznem sekretariatu za zunanje zadeve v še nekdanji državi. In zaradi tega se pač ne upokojijo, ker bi bila odmera pokojnine bistveno nižja. Ne moremo jih pa prisiliti, glede na to, da pač izpolnjujejo samo en pogoj," je pojasnil minister v odgovoru na zaskrbljenost Mateja, da prihaja pri obravnavi posameznih vodij predstavništev glede upokojitev do razlikovanja.

Erjavec je ob tem še pripomnil, da bo leta 2014 polne pogoje za upokojitev izpolnjevalo še dodatno devet diplomatov.

Razpis za nove konzule in veleposlanike

Minister je razkril še, da imajo pri ministrstvu trenutno prostih pet delovnih mest vodij konzularnih predstavništev. "Se pravi, da tam nimamo generalnega konzula ali pa veleposlanika. Gre za veleposlaništvo v Berlinu, Bruslju, Kijevu, Ottawi in pa za stalno predstavništvo pri OZN v New Yorku. Kot veste, bomo nekatere od teh zapolnili, ker smo imeli razpis," je Erjavec odgovoril na Matejevo poslansko vprašanje o kadrovskih spremembah v slovenski diplomatsko-konzularni mreži.

V letu 2013 pa poteče mandat še 15 vodjem diplomatsko-konzularnih predstavništev, in sicer v Bernu, Bratislavi, Budimpešti, Haagu, Koebenhavnu, Dunaju, Moskvi, New Delhiju, Prištini, Sarajevu, Washingtonu in na stalnem predstavništvu pri OECD v Parizu ter pri ZN v Ženevi. Mandat bo potekel tudi generalnemu konzulu v Münchnu, je še pojasnil Erjavec.

Komentarjev 3
  • JANEZON 07:59 18.junij 2013.

    Spet bo sral po in okoli parlamenta............

  • mph 00:44 18.junij 2013.

    Ma neee .. Rupla proglasti za dosmrtnega konzula, Janšo pa za dosmrtnega predsednika part... pardon, SDS, vojske in države.

  • Ziga Dernovsek 22:02 17.junij 2013.

    Me zanima kdaj se bo Mirošič upokojil...pa še kar nekaj je takih na MZZ, zaradi katerih smo morali nekateri mladi pozabiti na pogodbe o zaposlitvi...