Slovenija
17 ogledov

Rupel o opominu pred odpovedjo

Dimitrij Rupel. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel se je odzval na poročanje medijev, da je dobil opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Rupel pravi, da po njegovi vednosti slednjega ni dobil.

Kot je zapisal v sporočilu za javnost, glede na uradne in njemu dostopne dokumente ni moč sklepati, da bi bil bodisi brezposeln, bodisi naj bi to v kratkem postal. Rupel meni, da bi moral biti o morebitni odpovedi pogodbe o zaposlitvi oz. postopkih v tej smeri najprej obveščen on, in sicer uradno, ne preko medijev.

Omenil je še, da je v začetku počitnic dobil "grozilno pismo" zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki ga opozarja, da bi lahko proti njemu uvedli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Po Ruplovih besedah iz tega ne izhaja, da bi bil takšen postopek že uveden. Da zoper njega ne teče noben postopek v MZZ je Ruplu pred nekaj tedni zagotovil tudi generalni sekretar MZZ Aljaž Gosnar.

Ob današnjem sporočilu je Rupel medijem danes poslal tudi Žbogarjevo opozorilo z 9. julija in svoj odgovor nanj, ki nosi datum 28. avgust.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Rupel je v odgovoru Žbogarju v 15 točkah med drugim poudaril, da je grožnja z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi stališč, ki niso skladna s stališči oz. odobrena s strani trenutne oblasti, absurdna in nezakonita.

Opozorilo ministra je po njegovem mnenju tudi v nasprotju z 39. členom slovenske ustave in "precedenčen poskus grobega discipliniranja ljudi, ki se ne strinjajo s politiko aktualne vlade oz. trenutnega vodstva MZZ".

Rupel je še zapisal, da Žbogarjevo opozorilo izhaja iz "nevzdržne predpostavke ideološke istovetnosti med političnim vodstvom ministrstva oz. vlade in zaposlenimi na MZZ oz. v državni upravi".


"Cela vrsta napak"

Nekdanji minister meni, da je v dopisu sedanjega ministra cela vrsta napak, neresnic in nelogičnosti, kot "biser" pa označuje sklicevanje na članek v Financah, objavljen 25. maja, v katerem pojasnjuje, zakaj bo glasoval proti arbitražnemu sporazumu s Hrvaško. Rupel je v odgovoru Žbogarju pojasnil, da gre le za izražanje prepričanja volivca pred referendumom.

Rupel je Žbogarju še očital, da je kot slovenski veleposlanik v ZDA leta 2007 z malomarnim ravnanjem v zvezi s t.i. washingtonsko depešo povzročil velikansko škodo tako svoji vladi kot svoji državi.

"Čistilna kampanja aktualne oblasti"
Rupel je opozoril tudi na medijsko razsežnost "aktualnega pritiska na politično konkurenco in sploh na neposlušne državljane", ki o domnevnih prestopkih, obtožbah in celo o sankcijah z brezposelnostjo niso obveščeni neposredno, temveč preko medijev.

"Gre za širokopotezno čistilno (=lustracijsko) kampanjo aktualne, vsak dan bolj avtoritarne, nekdanji enopartijski vse bolj podobne absolutistične oblasti,"
je poudaril v sporočilu.

Pojasnil je, da so mu oblasti najprej preprečile, da bi postal veleposlanik na Dunaju, nato so nadaljevale s policijskimi grožnjami in ideološkimi diskvalifikacijami, zdaj pa bi ga najrajši vrgle na cesto. Razloge za takšno ravnanje z njim Rupel vidi v vračanju v čase balkanskega socializma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.