Slovenija
7 ogledov

Rupel se ni dal

Dimitrij Rupel (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel ni podlegel pritiskom ameriške diplomacije, ki je od Slovenije pričakovala ostro obsodbo ruske vloge v rusko-gruzijskem spopadu.

Depešo je 14. avgusta 2008 spisal tedanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari. Z Ruplom sta se pogovarjala o napetem položaju v Gruziji. Ameriška stran je od Slovenije pričakovala, da bo obsodila Rusijo in njena dejanja, a je Rupel to zavrnil. Dejal je, da je tudi Slovenija zaskrbljena zaradi dogajanja v Gruziji, a da se mora pred kakršnimkoli obsojanjem slišati z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Ghafari je zapisal, da se Rupel ni odzval na pritisk.

O depeši je danes poročal Večer, najti pa jo je mogoče tudi na spletni strani finchannel.com.

Rupel je poudaril, da je treba paziti, da ne bo prišlo do poslabšanja odnosov med EU in Rusijo. Veleposlanik je jasno dejal, da mora EU Rusiji povedati, da je s svojimi dejanji šla korak predaleč. Rupel je poudaril, da je Svet ministrov EU za splošne zadeve in zunanje odnose Rusiji poslal ostro sporočilo in da bi Lavrov s pozornim branjem moral razumeti sporočilo. Čeprav različne države EU različno gledajo na Rusijo, se mora EU enotno odzvati na dogodke v Gruziji, je poudaril Rupel.

Beseda je tekla tudi o humanitarni pomoči Gruziji, za katero je Slovenija namenila sto tisoč evrov. Oba sogovornika sta se strinjala, da je humanitarna pomoč regiji prioriteta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.