Slovenija
11 ogledov

Rupel vabi na dunajski valček

Dimitrij Rupel Reuters Žurnal24 main
Medtem ko zunanji minister Rupel za veleposlanika na Dunaju predlaga kar samega sebe, smo glede primernosti imenovanja soočili Jožeta Jerovška in Mateja Lahovnika.

V uradu predsednika države že preučujejo, ali Dimitrij Rupel izpolnjuje zahteve, po katerih mora kandidat vsaj sedem let službovati na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ), če želi opravljati funkcijo veleposlanika na Dunaju. "Delodajalec za državne uradnike je država, ki jo v tem primeru predstavlja ministrstvo za zunanje zadeve," razlaga Albin Igličar s pravne fakultete. Da je minister Rupel že od leta 1999 zaposlen na zunanjem ministrstvu (ne pa v državnem zboru) so potrdili tudi na MZZ.  Veleposlanika postavi in odpokliče predsednik republike na predlog vlade, ki ga pripravi minister za zunanje zadeve, pravi zakon o zunanjih zadevah.

Jože Jerovšek meni, da je Rupel dobra izbira. © BOBO

 
Jože Jerovšek: Rupel ustreza
1. Vlada je tik pred iztekom mandata za veleposlanika na Dunaju predlagala ministra Dimitrija Rupla. Vaš komentar?
Kot predsednik odbora za zunanjo politiko med mandatom nisem nikoli komentiral nedokončanih postopkov. Pod imuniteto bivšega predsednika to navado spoštujem vse do takrat, ko bo postavljen novi predsednik.

2. Kakšne so odgovornosti veleposlanika na Dunaju?
Dunaj je pomembna prestolnica, center določenih institucij, zato je tam zelo pomembno imeti v mednarodnih krogih poznanega veleposlanika. Gospod Rupel ustreza vsakemu veleposlaniškemu mestu s svojim znanjem, kariero in referencami.

3. Kaj lahko pričakuje slovenska manjšina?
V Avstriji na oblast prihaja nova vlada. Prepričan sem, da bodo prizadevanja manjšine in Slovenije glede manjšinskih pravic skupna in da bo veleposlanik odigral svojo vlogo.

4. So odnosi med ministrom Ruplom in manjšino še vedno napeti?
Zunanji ministri imajo velikokrat širša stališča in občasno prihajajo v konflikte, mislim pa, da ne gre za spor, ki bi ga bilo treba pogrevati.


Matej Lahovnik si kot veleposlanika na Dunaju ne želi Rupla. © BOBO

 
Matej Lahovnik: Rupel je večen
1. Vlada je tik pred iztekom mandata za veleposlanika na Dunaju predlagala ministra Dimitrija Rupla. Vaš komentar?
Volivci so povedali, da si želijo drug način upravljanja z državo in sedanja vladna garnitura bi morala to spoštovati. Vlada je izkoristila zadnjo sejo, da je naredila eno od najspornejših potez, in sicer da je zagotovila veleposlaniški sedež večnemu zunanjemu ministru. To kaže na miselnost sedanje oblasti, da državo razume kot prostor za take poteze.

2. Je minister Rupel primeren za veleposlanika na Dunaju?
Ne gre za to, ali ima Rupel dovolj izkušenj, ali ima dovolj znanj, tega mu ne manjka, tega mu nihče ne očita. Gre za osnove politične higiene.

3. Kateri so razlogi proti temu, da Rupel postane veleposlanik?
Nekdo, ki zasede veleposlaniško mesto, mora biti primeren človek, tako z vidika znanj, političnih izkušenj in določenih moralnih vrednot. Mislim, da je minister Rupel v svojem dosedanjem delu večkrat dokazal, da ima težave s tem, da bi to funkcijo opravljal korektno. Bojim se, da bo z njegovim imenovanjem zopet na diplomatsko mesto prišlo več politike in manj stroke, kar pa za delovanje diplomatskega mesta ni dobro.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.