Slovenija
28 ogledov

Ruplova metla ostaja čista

Po slabih treh letih se je afera Čista metla končala brez ovadb. Žurnal24 main
Afera Čista metla, ki jo je sredi decembra 2006 sprožil Dnevnik z objavo fotografij Marjetice Rupel med domnevnim nakupovanjem s službenim vozilom njenega moža, se je končala brez ovadb.

Z Ljubljanske policijske uprave so sporočili, da v preiskavi, v kateri so skušali dokazati sume zlorabe uradnega položaja, niso potrdili sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. O svojih izsledkih so obvestili pristojno tožilstvo, ki sicer še vedno lahko dodatno preiskuje.

 

Tudi Janše niso ovadili

Brez obtožnice se je končala tudi preiskava proti Janezu Janši zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov. Policija je postopek začela, ker je Janša februarja v oddaji Odmevi na TV Slovenija navajal besede predsednice LDS Katarine Kresal z magnetograma srečanja predsednikov parlamentarnih strank o reševanju meje s Hrvaško avgusta 2007.

Metla in toaletni papir
Novinarji in fotoreporterji Dnevnika so Marjetico Rupel zalotili, ko ji je voznik zunanjega ministrstva pomagal iz službenega vozila zlagati nakupovalne vrečke.

Na zunanjem ministrstvu (ki ga je vodil Dimitrij Rupel) so trdili, da je šlo za naročilo ministra in dodali, da je Ruplova dejavna pri organizaciji protokolarnih dogodkov, kar naj bi upravičilo nakupe.

Kos vztraja
Komisija za preprečevanje korupcije je uporabo službenega vozila v zasebne namene označila kot korupcijo, predsednik komisije Drago Kos pa je že napovedal, da bodo pregledali policijsko dokumentacijo.

Obstaja namreč več indicev, da policisti zaradi namigov starešin, da gre za dejanje majhnega pomena, naj ne bi izvedli vseh potrebnih preiskovalnih ukrepov in dejanj. Notranja ministrica Katarina Kresal je zaradi tega decembra lani sprožila notranji nadzor, vendar poročilo, ki naj bi govorilo o sistemskih napakah, nikoli ni ugledalo luči javnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.