Slovenija
340 ogledov

Rusa, ki je pred DZ pojedel netopirja, kazensko ovadili

Državni zbor Saša Despot
Inšpektorica za okolje in naravo je podala predlog za pregon kaznivega dejanja zoper ruskega umetnika.

Po objavi novice, da je ruski umetnik Petr Davidčenko v performansu pred Državnim zborom pojedel živega netopirja, je inšpektorica za okolje uvedla inšpekcijski postopek. Z Inšpektorata RS za okolje in prostor so danes sporočili, da so zoper umetnika na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali predlog za pregon kaznivega dejanja.

"Priloga Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah uvršča vse na območju Slovenije domorodne vrste netopirjev med zavarovane prosto živeče živalske vrste. Uredba določa, da je zavarovane prosto živeče živalske vrste prepovedano zavestno poškodovati, zastrupiti, usmrtiti, odvzeti iz narave, loviti, ujeti ali vznemirjati," so sporočili z inšpektorata. "Kot dokazujejo televizijski posnetki in objave na Facebooku, je ruski umetnik, 8. septembra 2020, pred Državnim zborom pojedel živega netopirja. Na osnovi navedenega in ob upoštevanju 344. členom Kazenskega zakonika, je ruski umetnik s tem, ko je pojedel živega netopirja, storil kaznivo dejanje usmrtitve zaščitene živalske vrste."

344. člen Kazenskega zakonika določa, da se lahko oseba, ki nezakonito poseduje, odvzame, poškoduje, usmrti, izvaža, uvaža ali trguje z zaščitenimi divjimi živalskimi ali rastlinskimi vrstami, zaščitenimi živalmi ali rastlinami ali njihovimi deli ali iz njih izdelanimi izdelki, kaznuje z zaporom do treh let.

Inšpektorica za okolje in naravo v inšpekcijskem postopku obravnava tudi oglaševanje Davidčenkove umetniške inštalacije na spletnih straneh Fotopuba, so še sporočili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.