Slovenija
64 ogledov

Rušenje črnih gradenj bo moč odložiti

Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Žurnal24 main
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor bo predlagalo začasen moratorij na nadaljnje izvajanje rušenj črnih gradenj. Za Darka Kuzmiča predlog prihaja prepozno. Rešitev za čez zimo mu je ponudila bohinjska občina.

Minister za infrastrukturo Samo Omerzel je predstavil predlog začasnega moratorija na nadaljnje izvajanje rušenja črnih gradenj. Novi člen omogoča izjemni odlog izvršbe inšpekcijskega ukrepa odstranitve objekta pri nelegalnih gradnjah.

Omerzel je dejal, da je sistemska ureditev problema črnih gradenj prednostna naloga ministrstva. "Ne vem, ali bi si to štel v čast ali ne, ampak mi smo se odločili, da se tega lotimo tako, kot je treba in to sistemsko uredimo enkrat za vselej," je poudaril minister.

Moratorij bo veljal za čas, ko se pripravljajo sistemske rešitve omenjenega problema. Tako bodo najprej pripravili kratkoročne rešitve za hitro ukrepanje pri trenutno zelo aktualni temi rušenja objektov, in sicer s spremembami zakona o graditvi objektov. Novost bo člen, ki bo omogočal posameznikom s pravnomočno odločbo za rušenje možnost pritožbe in na tej podlagi možnost odloga same izvršbe za leto dni. Za odlog izvršbe mora biti izpolnjen pogoj, da gre za objekt z zagotovljeno predpisano oskrbo z neoporečno pitno vodo in odvajanjem odpadnih voda, če gre za objekt, ki glede na namen takšno oskrbo potrebuje in da je uporaba objekta varna, saj bi bilo z odlogom izvršbe za objekt, ki teh pogojev ne izpolnjuje, lahko neposredno ogroženo zdravje in življenje ljudi, ki objekt uporabljajo.

Predlog je po Omerzelovih besedah že pripravljen in gre v medresorsko usklajevanje, ki bo trajalo približno teden dni. Nato bo o predlogu novele odločala vlada in ga posredovala v DZ, s predlogom za odločanje oz. sprejem po skrajšanem postopku.

Odpustkov ne bo več

Poleg tega je v pripravi tudi predlog zakona o legalizaciji nedovoljenih gradenj, ki bi bil po ministrovih ocenah lahko sprejet marca prihodnje leto. Sam predlog je oblikovan tako, da se bo najprej vzpostavilo jasno stanje objektov po državi, pri čemer Geodetska uprava RS že izvaja poslikave. Pri samem odločanju o legalizaciji pa se bodo ti objekti delili na nelegalne in neskladne.

Pri obeh vrstah objektov bodo pristojni organi preverili, ali je objekt v resnici problematičen in če ni, ga bodo legalizirali, je povedal Omerzel. S tem želijo zgodovinsko urediti problematiko, nato pa bodo določili "presečni datum" in od takrat naprej odpustkov na tem področju po ministrovih zagotovilih več ne bo. Pravila bodo namreč jasna in ko bo področje legalizacije sistemsko urejeno, "kar se mene tiče, legalizacije niso več mogoče", je dodal Omerzel.

"Najprej naj rušijo Jakliču in Türku"

Problem rušenja črnih gradenj je v teh dneh še posebej razburil Bohinjce. Darko Kuzmič je ostal brez strehe nad glavo, potem ko so mu v torek prišli porušiti leseno stavbo, v kateri je živel zadnjih 30 let. Bohinjski župan Franc Kramar je povedal, da se Bohinjci "že leta borijo kot Don Kihoti z mlini na veter proti nesmiselnim zakonom, ki so nazadnje pripeljali tudi do tega, da so Kuzmiču podrli hišo". Boli ga, ker so "Kuzmiču rušili, ker nima denarja za plačilo dragih odvetnikov kot nekateri privilegiranci v Sloveniji, katerim črnih gradenj očitno ne bodo rušili, nekaterim pa jih bodo celo legalizirali".

Skrbi ga, da pravna država funkcionira samo v nekaterih primerih, zato preden bodo v Bohinju rušili naslednji objekt pričakuje, da bosta v dokaz pravne države prej padla objekta Marka Jakliča in Vitoslava Türka. Če ne bo sprejet interventni zakon, ki bo začasno zaustavil rušenje do sprejetja sistemskega zakona o legalizaciji nedovoljenih gradenj, se bodo namreč rušitve na območju Triglavskega narodnega parka v Bohinju nadaljevale.

Kuzmiču ponudili občinsko stanovanje

Bohinjska občina je Kuzmiču ponudila prazno občinsko stanovanje v Gorjušah. Občina bo Kuzmiču pomagala, da bo preživel zimo. "Potem pa bo potrebno izpeljati postopek za dodelitev stanovanja," je pojasnil Kramar. Vendar kot kaže, to ne bo potrebno. Kuzmič, ki bo z veseljem sprejel ponudbo za začasno namestitev, je namreč sklenil, da se bo po nekaj mesecih poslovil iz Bohinja. "Prehudo je, da bi vsak dan vozil tam mimo, kjer je stal moj dom," je dejal.

Kot je povedal Kramar, je bilo delo inšpektorice pri rušenju Kuzmičeve hiše sicer skladno z zakonodajo. "Moti pa me, da nekdo pride, poruši in gre ter brez moralne odgovornosti prepusti drugemu, naj rešuje ta problem," je izpostavil župan in pojasnil, da občina ne razpolaga z veliko praznih stanovanj, v katere bi lahko vsaj začasno nastanili Kuzmiča.

"Nikomur se ni zgodila krivica"

Primer je komentiral tudi minister Omerzel. Po njegovih besedah ima elementarna pravica gradnje zelo enostavne zakone. Če nekdo želi graditi objekt, mora biti ali lastnik zemljišča, kjer bo objekt postavljen ali imeti služnostno pravico. "Če tega pogoja ni, je od tukaj naprej vsaka debata brezpredmetna," je dodal minister. Ker v tem konkretnem primeru ta pogoj ni bil izpolnjen, se z rušitvijo nikomur ni zgodila krivica, saj je bil objekt po vseh kriterijih zrel za rušitev, je še pojasnil minister. Izrazil je tudi prepričanje, da se je ravno s tem dejanjem pokazalo, da je Slovenija pravna država.

Komentarjev 1
  • Mahi 19:51 07.november 2013.

    Iz kje je ta Omrzel? Iz Slovenije verjetno ne, saj po njegovi izjavi sklepam, da je prišel iz drugega planeta......