Slovenija
60 ogledov

Rušenje Kolizeja na lastno odgovornost

Kolizej Anže Petkovšek
Če bo dovoljenje za rušenje v teh dneh postalo dokončno, KID z rušenjem lahko začne, a na lastno odgovornost – dovoljenje namreč še ne bo pravnomočno.

Iz Kranjske investicijske družbe (KID) so sporočili, da bodo Kolizej začeli rušiti prihodnji teden, ne danes, kot je bilo napovedano. Ta čas bodo na stavbi potekala pripravljalna dela, so dodali. Toda začetek rušenja so po vsej verjetnosti prestavili zato, ker bi bilo to danes nezakonito.

Gradbeno dovoljenje za rušenje, ki ga je Upravna enota (UE) Ljubljana izdala aprila, namreč ta trenutek še ni niti dokončno niti pravnomočno, saj enemu od pritožnikov še ni bila vročena odločba okoljskega ministrstva.

Zoper gradbeno dovoljenje so se pritožili trije: Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, Alpe Adria Green in fizična oseba, ki je na UE Ljubljana, Izpostavi Center, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo imenovati.

Pri vseh pritožbah so na UE Ljubljana ugotovili, da niso izpolnjene procesne predpostavke za vsebinsko obravnavanje pritožb, zato so jih s sklepi zavrgli.

Pritožniki so se zoper te sklepe pritožili in drugostopenjski organ, okoljsko ministrstvo, jim je odločbe poslalo 25. julija. Kot rečeno, enemu od njih odločbe niso vročili.

"Glede na navedeno vam še ne morem posredovati informacije, kako je pristojno ministrstvo odločilo, niti odgovoriti na vprašanje, kdaj bo gradbeno dovoljenje za odstranitev objekta na Gosposvetski 13 v Ljubljani postalo pravnomočno," pravi Tjana Matjašič Prijič, vodja Izpostave Center.

Pravnomočnost najhitreje v 30 dneh

Po zakonu o upravnem postopku je odločbo treba vročiti v 15 dneh. Če to ne uspe, se šteje, da je bila vročitev izvršena 16. dan – v našem primeru bo to v sredo.

Če je okoljsko ministrstvo pritožbe zavrnilo, bo gradbeno dovoljenje postalo dokončno, kar pomeni, da bi investitor, KID, z rušenjem lahko začel – a na lastno odgovornost.

Dovoljenje bo namreč postalo pravnomočno šele v 30 dneh od vročitve, pa še to v primeru, če ne bo sprožen upravni spor. Tako so vsaj postopek pojasnili na ministrstvu lani v primeru gradbenega dovoljenja za povezovalno cesto med Roško in Njegoševo.

Če pa ministrstvo odločbe, ki še ni vročena, ni zavrnilo, bo pot do pravnomočnosti gradbenega dovoljenja za odstranitev Kolizeja še daljša.

Komentarjev 1
  • lilihip 08:33 09.avgust 2011.

    kr ene brezvezne kolobocije zarad ene stavbe ki je itak že vsa v razsulu! obnavlal nej bi jo od začetka pa bi blo "po toči zvoniti je prepozno" - itak zagonil še pa još keša za sanacijo (sigurno več kot ...prikaži večt bo skupaj stalo rušenje te podrtije iz izgradnja NOVE SODOBNE zgradbe)