Slovenija
62 ogledov

Rusi nakazali za 60 % več denarja

Slovenska industrija jekla Bobo
Kupnina za družbo Slovenska industrija jekla (Sij) je sicer znašala 105 milijonov evrov, a je ruski Koks (prek podjetja Dilon) na skrbniški račun enega od slovenskih notarjev, odprt pri NLB, nakazal kar 175 milijonov evrov.

To v še ne javno objavljeni reviziji o prodaji Sija med drugim ugotavlja računsko sodišče. Preveč plačana kupnina je bila vrnjena, kaj je razlog, da so Rusi za Sij nakazali 60 odstotkov ali 70 milijonov evrov več kupnine od pogodbeno dogovorjene, pa računsko sodišče ni dognalo, poroča Dnevnik.

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč državnim revizorjem pojasnilo, da so opazili, da je Dilon, prek katerega je ruski Koks leta 2007 prevzel slovenskega jeklarja, nakazal več sredstev, kot je znašala kupnina.

"Vendar temu nismo posvečali preveč pozornosti, saj je dobil kupec presežek nakazan nazaj. Pomembno je bilo le, da je bila kupnina 105 milijonov evrov nakazana na račun proračuna oziroma da kupec ni nakazal premalo," so pojasnili za časnik.

Računsko sodišče – izsledke revizije naj bi predstavilo javnosti na začetku leta – sumov storitve kaznivih dejanj pri prodaji Sija ni zaznalo. Je pa ugotovilo, da je bila prodaja Sija neučinkovita in netransparentna.

Ena od najpomembnejših ugotovitev je, da bi država od prodaje Sija verjetno lahko iztržila višjo kupnino, če bi pristojna komisija za prodajo vodila postopek bolj učinkovito. Po ugotovitvah državnih revizorjev je bil prodajni in tudi poprodajni postopek Sija domala v vseh korakih voden vprašljivo.

55,35-odstotni delež Sija je država v času vlade Janeza Janše prodala ruskemu Koksu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.