Slovenija
18 ogledov

Rusija bo dala denar

Dolg bo vrnjen do 13. novembra letos. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Sporazum. Rusija bo Sloveniji preostanek klirinškega dolga vrnila v denarju.

Gre za 82,5 milijona ameriških dolarjev skupaj z vsemi obrestmi.

"Prva faza je podpis. V drugi fazi bo v desetih dneh sledilo plačilo ruske strani, tretja faza pa bo novembra, ko bo Slovenija prevzela večnamensko ladjo Triglav," je po podpisu za Radio Slovenija pojasnila slovenska veleposlanica v Rusiji Ada Filip Slivnik, ki je dodatek k sporazumu podpisala z namestnikom ruskega finančnega ministra Dmitrijem Pankinom.

129 milijonov dolga
Skupni dolg Rusije do Slovenije je znašal dobrih 129 milijonov ameriških dolarjev, za nekaj več kot 52 milijonov dolarjev sta državi podpisali pogodbo o poplačilu v blagu. Rusija je prvi del klirinškega dolga v blagu poravnala z vojaško ladjo Triglav, ki so jo julija splovili v Sankt Peterburgu, in s spremljajočo posebno opremo.

Dolg Rusije do Slovenije v višini dobrih 206,7 milijona klirinških dolarjev je bil usklajen z memorandumom, ki so ga predstavniki držav naslednic nekdanje SFRJ in Rusije podpisali 17. septembra 2003 v Moskvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.