Slovenija
16 ogledov

Rusija kmalu 1. po številu ultrabogatašev

Roman Abramovič EPA
Rusija zaseda četrto mesto po številu bogatih, ki imajo najmanj sto milijonov dolarjev, in je v zadnjem letu naredila ogromen preskok ter je po podatkih Finmarket.ru napredovala za šest mest.

Rusija je ena vodilnih držav, kar se tiče hitrosti rasti premoženja v letu 2011, pa tudi kar se tiče števila ultrabogatašev, ugotovitve ameriškega Boston Consultinga povzema Tanjug. Največ multimilijonarjev z najmanj sto milijoni dolarjev pod palcem prihaja predvsem iz Severne Amerike in Evrope. Prva tri mesta zasedajo ZDA, Velika Britanija in Nemčija, vendar imajo vse več težav, saj se zaradi dolžniške krize v zahodnih državah ta številka ne veča, v ZDA pa se celo zmanjšuje.

Ultrabogatašev bo vse več

Strokovnjaki Boston Consultinga menijo, da bo bogastvo ultrabogatašev še naprej raslo, pri čemer bodo v naslednjih letih glavne gonilne sile rasti bogastva države, ki se strmo vzpenjajo. Medtem so razvite države v letu 2011 zmanjšale svoj ​​delež svetovnega bogastva za en odstotek, medtem ko so se rastoči trgi (vzhodna Azija brez Japonske, Latinska Amerika, Bližnji vzhod, Afrika) povečali za 10 odstotkov. Ne glede na ekonomske težave je dolarskih milijonarjev vse več. Približno 40 odstotkov svetovnega bogastva je bilo lani koncentriranega v le 0,9 odstotka gospodinjstev, število milijonarskih gospodinjstev pa se je povečalo na 12,6 milijona evrov, in sicer z 11 milijonov v predkriznem letu 2008.

Glavno gonilo je gospodarska rast

V velikih državah z gospodarstvi, ki beležijo hiter vzpon, bo prav ta glavno gonilo rasti svetovnega bogastva v naslednjih letih, osebna lastnina pa bo do leta 2016 zrasla za štiri do pet odstotkov letno.

Od tega bo 40 odstotkov pripadlo ultrabogatašem v azijsko-pacifiški regiji (brez Japonske), kar je več kot v Zahodni in Vzhodni Evropi skupaj. V Indiji in Ljudski republiki Kitajski bo v tem obdobju povprečna letna stopnja rasti osebnega bogastva znašala 19 oziroma 15 odstotkov, v Rusiji pa 10 odstotkov. Za celotno Vzhodno Evropo Boston Consulting napoveduje devetodstotno povprečno letno rast bogastva do leta 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.