Slovenija
26 ogledov

Rušili bi 182 zidanic

Dolenjska zidanice Jerca Božič Kranjec
Legalizacija. Možna le do konca marca. Padajo odločbe o rušenju.

Lastniki zidanic, ki so v novomeški občini zgrajene ali dozidane brez gradbenega dovoljenja oziroma presegajo dovoljenih 50 kvadratnih metrov z 20-odstotnim odstopanjem, imajo do konca marca čas, da preverijo dokumentacijo in ob morebitni neskladnosti začnejo postopek legalizacije. “Zdaj je zadnji čas, da se izognete morebitnim nevšečnostim,” opozarjajo na Zavodu za turizem Novo mesto (ZTNM).

Vse na črno

“Dolenjska je specifična, tukaj so parcele razdrobljene, vino pa se večinoma ne predeluje v gospodarski namen,” razlaga direktor ZTNM Ivan Kuljaj. “Zato so tu najprej stali hrami, ki so prerasli v zidanice, te pa v večje zidanice,” dodaja. Večina teh objektov je zgrajena ali dozidana nelegalno. “Ljudje dobivajo kazni po 500 evrov in odločbe o rušenju, nekaj objektov pa je bilo že porušenih,” pravi Kuljaj in pojasnjuje, da se je do zdaj za legalizacijo prijavilo že 182 lastnikov zidanic. Novomeška občina tako zdaj izvaja lokacijske oglede prijavljenih zidanic, na podlagi česar bodo pripravili dokumentacijo za legalizacijo. Ob hkratni legalizaciji lahko lastniki zidanice vključijo tudi v turistično ponudbo ZTNM. “Do zdaj se je oglasilo že nekaj ljudi, ki želijo širiti ponudbo na degustacije in nočitve,” sklene Kuljaj.

Komentarjev 2
  • Marko Josipovic 20:53 11.marec 2013.

    Kaj pa unmu bumbarju jakšiču so že zrušili črno gradnjo???

  • Senior 19:00 11.marec 2013.

    Vse porušiti, tajkune in lopove pobiti, enako skorumpirane politike,ostalo razprodati in začeti pisati dobo znova!Mogoče bo potem kaj bolje!